Matrend

cropped matrend magazin.png

Az engedély nélküli hulladéklerakás egyre nagyobb figyelmet kap a büntetőjogban, amint a környezetszennyezés is növekszik. Dr. Bátki Pál, a Kékvillogó.hu szakértője, büntetőjogi ügyvéd, írt egy cikket erről.

Az engedély nélküli hulladéklerakást a büntetőjogban “hulladékgazdálkodás rendjének megsértése” néven emlegetik. Ez magában foglalja, ha valaki veszélyes hulladékot (az emberi egészségre vagy a környezetre veszélyes) helyez el nem engedélyezett helyen. Akár nem veszélyes hulladékról van szó, az is bűncselekmény lehet, ha a mennyiség meghaladja az 1000 kg-ot vagy a 10 köbmétert.

Börtön járhat a szemétért, és nemcsak az út menti vagy erdőszéli illegális hulladéklerakásra kell gondolni. Ha valaki saját telkén tárol szemetet, az is bűncselekmény lehet, és akár börtönbüntetést is vonhat maga után.

Az elkövetett bűncselekmények súlyosságát mutatja, hogy a Kaposvári Törvényszék 2021-ben 2 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. A bíróság megállapította, hogy a vádlott nagy mennyiségű, köztük veszélyes hulladékot tárolt engedély nélkül.

A hulladék illegális kezelésére vonatkozó jogszabályok komoly büntetéseket tesznek lehetővé. Egy 2023-as ügyben a Tatai Járásbíróság 200 óra fizikai jellegű közérdekű munkát szabott ki egy vádlottra, aki engedély nélkül helyezett el különböző típusú hulladékokat saját udvarán. Egy másik ügyben a Gyulai Járási Ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre tett javaslatot három vádlottal szemben, akik rákkeltő veszélyes hulladékot gyűjtöttek egy zártkertben.

A cikk hangsúlyozza, hogy a hatóságok komolyan veszik az ilyen típusú bűncselekményeket, és azok büntetéseikor figyelembe veszik a szándékosságot és az eset súlyosságát. A büntetőjogi szabályozás mellett a közigazgatási bíróságok is felléphetnek az ilyen ügyekben, kiszabva közigazgatási bírságokat, még akkor is, ha a mennyiség nem éri el a bűncselekmény szintjét.

A cikk végén Dr. Bátki Pál felhívja a figyelmet egy konkrét esetre Pátyon, ahol egy lakóparkot fejlesztő cég óriási mennyiségű szemetet helyezett el közvetlenül az új ingatlanok közelében. A helyi közösség jelentős számú patkányról számolt be, és a szemétdomb tulajdonosa súlyos büntetésre számíthat, ha jogi eljárás indul az ügyben.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük