Matrend

cropped matrend magazin.png

Az új Deposit Return System (DRS), azaz a kötelező üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének célja az, hogy megakadályozza az egyszer használatos italcsomagolások hulladékká válását, valamint elősegítse ezek visszagyűjtését és újrahasznosítását, ezáltal csökkentve a környezetterhelést és elősegítve a körforgásos gazdasági modell elterjedését. A rendszer fokozatosan élesedik, és a gyártóknak türelmi időt adtak március végéig, hogy kizárólag visszagyűjthető anyagokat használjanak.

Az új rendszer értelmében az italok ára 50 forinttal emelkedik, mivel ez az összeg a betétdíj, amit az üveg visszavételekor visszakap a vásárló. Azonban a rendszer bevezetése még nem teljes, és vannak bizonyos buktatók, például a szeszesitalok csomagolásának sokfélesége, ami nehezítheti azok integrálását a rendszerbe.

Fő gond:

Az a nehéz, hogy pillanatnyilag nem lehet megítélni, melyek azok az elsősorban üvegcsomagolások, amiket a rendszerből ki lehet hagyni. Mert az nyilvánvaló, hogy az automatával nem lehet mindenféle formájú palackot kezelni. Pontosan erre találták ki, a kézi visszavételt, ami szintén benne van a rendszerben. Ám az, hogy minden egyes üzletben az automaták mellett lesz-e kézi visszaváltórendszer is, az nagy kérdés, és erősen függ a boltoktól, és hogy mennyire lehet a gyártókat, sőt elsősorban a forgalmazókat beletuszkolni a rendszerbe. Ne felejtsük el, hogy a kézi visszaváltás nem csak hely, de munkaerőigényes is. Sőt, mindezek mellett még egészségügyi szempontokat is figyelembe kell venni, mint amilyen például a fertőzésveszélyt. Ugyanakkor munkaegészségügyi szempontból is kell vizsgálni a helyzetet, hiszen ha a dolgozók fizikailag foglalkoznak a kézi átvétellel, akkor biztosítani kell, hogy az üzletnek a többi részétől elkülönítve tegyék ezt meg

– emelte ki.

via penzcentrum.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük