Matrend

cropped matrend magazin.png

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nemrégiben lezárta az egyik fővárosi kórház főnővére és két orvosa ellen folytatott nyomozást. A vizsgálat során kiderült, hogy L. Krisztina, a főnővér, 2020 augusztusában 170 ezer forintot kért és kapott egy idős asszony ellátásáért, annak ellenére, hogy a beteg társadalombiztosítási ellátásra jogosult volt. A főnővér azt állította, hogy az összeget az osztályon dolgozó főorvosokkal, egy gyógytornásszal és tíz ápolóval kívánta megosztani a kórházi ápolásért cserébe.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat bejelentése alapján a rendőrség vesztegetés elfogadása miatt kezdett nyomozásba. Kiderült, hogy L. Krisztina azt is ígérte a beteg lányának, hogy egymillió forintért elhelyezi az idős asszonyt egy idősek otthonában, ahol az édesanyja az igazgató.

A rendőrség kihallgatta a gyanúsítottakat, átkutatta L. Krisztina lakását, majd vesztegetés elfogadása és befolyással üzérkedés bűntettének megalapozott gyanújával vádemelési javaslattal fordult az ügyészséghez. A két főorvosnő, akiket vesztegetés elfogadása miatt hallgattak ki, nem tettek vallomást.

Az eset másik részében a Pest megyei rendőrnők egy főorvosnőt és asszisztensét vittek el munkahelyükről. A Nemzeti Védelmi Szolgálat a hálapénz mozgásával kapcsolatosan tett feljelentést. A gyanúsítottak 10-20 ezer forintot fogadtak el alkalmanként a pácienseiktől. A rendőrök munkahelyi razziát tartottak, ahol pénzügyi dokumentumokat és 230 ezer forintot foglaltak le. A vesztegetés elfogadása miatt megszólított nők nem tettek vallomást, és panaszt tettek a gyanúsítás ellen, mindketten szabadlábon védekezhetnek.

Egy másik esetről szólva, egy orvost tetten értek, aki rendszeresen hálapénzt fogadott el a betegeitől. A főorvost azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól, és a házkutatás során több millió forintot találtak nála.

Az orvos, aki havonta 2 millió forintot keresett, hálapénzt fogadott el a betegeitől, 41 esetben idén május és június között. A rendőrség titokban megbízhatósági vizsgálatot indított ellene, és egy rendőr betegnek álcázva a megjelölt, rögzített sorszámú bankjegyeit elfogadta az orvostól. A házkutatás során 37 millió forint, 10 millió forintnyi amerikai dollár és euró, valamint arany ékszerek kerültek elő. Az orvost a kifinomult módszerrel buktatták le, és az illegális hálapénz elfogadása miatt felelnie kell.

Ezek az esetek hangsúlyozzák a korrupció és vesztegetés elleni küzdelem fontosságát az egészségügyi intézményekben.

via kekvillogo.hu nyomán
Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük