Matrend

cropped matrend magazin.png

Bulgáriában életbe léptek olyan törvénymódosítások, amelyek az ittas és kábítószeres befolyásoltság alatti vezetés büntetését szigorítják. Ezen módosítások révén a legmagasabb büntetési tételeket húsz évig terjedő börtönbüntetésre emelték.

Azok a gépjárművezetők, akik kábítószer vagy alkoholfogyasztás után halálos kimenetelű balesetet okoznak, illetve akik nem rendelkeznek érvényes jogosítvánnyal, legalább öt év szabadságvesztésre számíthatnak. Ugyanezen büntetést várhatják azok, akik balesetet okoznak és a helyszínt elhagyják, vagy gyalogátkelőhelyen történik balesetük.

Ezen bűncselekmények esetén a bíróság nem jogosult felfüggesztett ítélet kiszabására, és van lehetősége a gépjármű elkobzására is, ha a sofőr a jármű tulajdonosa. A gépkocsit még akkor is elkobozzák, ha a sofőr többször is ittas vagy kábítószeres állapotban vezetett.

A halálos balesetek esetén a bíróság 3-8 év börtönbüntetést is kiszabhat, míg különösen súlyos esetekben az elkövető 10-20 év közötti szabadságvesztésre számíthat.

Ha egy gépjárművezető rendőri ellenőrzés során megtagadja az alkoholszonda használatát vagy a drogteszt elvégzését, akkor akár hat év börtönbüntetésre és ezer eurós pénzbírságra is számíthat.

via zsarumagazin.hu nyomán / illusztráció wikimedia

további források: http://www.haromhatar.hu/index.php/hirek/hirek-kulfoldrol/21021-husz-evet-is-kaphat-aki-ittasan-vagy-bedrogozva-halalos-balesetet-okoz-bulgariaban.html

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük