Matrend

cropped matrend magazin.png

Európa számos országában tilos a motor járatása, ha az autó áll, és ez problémát okozhat, ha forró autónkat szeretnénk lehűteni a parkolás előtt, amikor beszállunk.

Már sokan voltunk ilyen helyzetben. Pokoli nyári hőség, 35 fokban szenvedünk a napon, és az autó utasterében igazi sütőtér van. Forró ülések, elviselhetetlen levegő, az autóban, amit a napra hagytunk, akár 50-55 Celsius-fok is lehet.

Természetes reakció, hogy a gyors indítás után teljes gőzzel bekapcsoljuk a klímát, és árnyékban állva, de az autóra nézve várunk néhány percet, amíg kellemesen hűvös lesz az utastér. Nos, ha egy ilyen cselekvés közben rendőr kap el minket, és nem néz el mellettünk, hanem el akarja végezni a munkáját, akkor már kiállítja a bírságos csekket.

Ez ugyanis környezetvédelmi okokból tiltott sok európai országban. Ugyanúgy érvényes a hosszú téli fűtésre, mint a nyári hűtésre, és már előfordultak komoly büntetések is. Az osztrák autóklub szerint 2018-ban egy klagenfurti autós 55 eurós (20 ezer forint) büntetést kapott, mert hosszan járatta a motort indulás előtt.

Az ÖAMTC (osztrák autóklub) szerint még szerencséje volt a sofőrnek, mert általában 75-150 eurós büntetést szoktak kiszabni ezért, de elvileg akár 5000 eurós (1,8 millió forint) bírság is kapható. Németországban 10 eurós csekket osztanak az álló helyzetben történő motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frankos (durván 16 ezer forint) pénzbírság várható.

Franciaországban a büntetési tétel 135 euró, amely már 1963 óta érvényben van. Belgiumban 130 euró a büntetés. Magyarországon jelenleg nincs ilyen büntetési tétel.

 

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük