Matrend

cropped matrend magazin.png

Ez a közlemény a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által összegyűjtött legfontosabb tudnivalókat tartalmazza a magánszemélyeknek, akik termőföldet adnak bérbe. A közlemény alapján az alábbiak fontosak:

  1. Amennyiben a termőföld bérbeadása nem minősül adómentesnek, akkor az ebből származó bevétel teljes összege adóköteles. Ezt a Személyi Jövedelemadóról szóló törvény 1. számú melléklet 9.4.1. pontja alapján határozzák meg.
  2. Ha a bérbeadás adóköteles, a bevétel után 15% személyi jövedelemadót kell fizetni. Ezt a helyi adóhatóság felé kell bevallani és megfizetni.
  3. Az adómentesség csak akkor érvényes, ha a bérleti szerződés időtartama eléri vagy meghaladja az 5 évet. Ha a szerződés 5 év alatt megszűnik, akkor a korábban nem fizetett adót késedelmi pótlékkal növelve kell megfizetni.
  4. Ha a bérleti díj terményben történik, az sem tekinthető adóköteles bevételnek, ha arra legalább 5 éves szerződés alapján kerül sor.
  5. Az általános forgalmi adóról szóló törvény értelmében, ha a bérleti díj nem pénzben kerül megfizetésre, akkor az áfás árat kell figyelembe venni.
  6. Az adóalanykénti bejelentkezés és adószám hiánya esetén a magánszemély az általános forgalmi adó alanya lesz.
  7. Az adóalap pénzben kifejezett szokásos piaci áron határozandó meg.
  8. Ha a magánszemély más vagyoni értéket kap a bérbeadásért, akkor azt a szokásos piaci értéken kell alapul venni.
  9. Ha a termény bruttó értéke nem egyezik meg a földbérlet bruttó értékével, akkor a kisebb értékű ügyletet teljesítő félnek a különbözetet pénzügyileg rendezni kell a másik fél felé.

Ezen szabályok betartása és megfelelő dokumentációk kiállítása fontos az adóhatósági elvárások teljesítése érdekében. A magánszemélyeknek érdemes konzultálniuk adótanácsadóikkal vagy jogi szakértőkkel a pontos előírások és kötelezettségek tekintetében.

 

via agrarszektor.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük