A 17 napos diéta egy olyan fogyókúrás módszer, amelyet dr. Michael Moreno, egy kaliforniai orvos fejlesztett ki. A diéta középpontjában az egészséges étrend és a mérsékelt kalóriabevitel áll. A diétás terv négy szakaszból áll, és az egyes szakaszok 17 napig tartanak. Az alapelvek a következők:
1. fázis – Bemelegítés:
- A fázis időtartama: 17 nap
- Cél: Az első szakaszban a fő hangsúly az alacsony keményítőtartalmú zöldségeken, sovány húsokon, halakon, tojáson, alacsony cukortartalmú gyümölcsökön, probiotikus élelmiszereken és egészséges zsírokon van.
- Fontos szabály: Minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy pohár citromos vizet.
2. fázis – Aktiválás:
- A fázis időtartama: 17 nap
- Cél: A második szakaszban a diétázó váltakozva fogyaszt ételeket az első és a második fázisból, így változatos kalóriabevitelt biztosít. Az étrendhez hozzáadódnak egészséges, keményítőtartalmú köretek, tenger gyümölcsei és egyéb élelmiszerek.
3. fázis – Egyensúly:
- A fázis időtartama: 17 nap
- Cél: Ebben a szakaszban már korlátozások nélkül lehet fogyasztani kenyérféléket, tésztát, desszerteket, alkoholt, sajtot, de mértékkel.
4. fázis – Megőrzés:
- A fázis időtartama: Tartós
- Cél: A diéta utolsó szakaszában a fent tanultakat kell megőrizni, és a változatos étkezési szokásokat fenn kell tartani.
A diéta lényege az egészséges táplálkozásra való átállás, és a testmozgás is fontos szerepet játszik a siker érdekében. Az első két szakasz az anyagcserét is serkenti, így intenzíven beindul a zsírégetés. A diéta megfelelő végigvitelével akár 10 kilót is lehet leadni, de fontos megjegyezni, hogy a siker hosszú távon az egészséges életmód megtartásában rejlik.
via blikk.hu / illusztráció freepik.com