Matrend

cropped matrend magazin.png

A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége szerint az új hulladékgazdálkodási rendszer váratlan nehézségeket okozott az élelmiszergyártó vállalkozásoknak. A költségek emelkedése eltérő mértékben érinti a gyártókat és termékeiket, attól függően, hogy milyen anyagokat alkalmaznak a csomagolásban, és milyen mennyiségben – számol be erről a vg.hu a Magyar Táviarati Iroda közlésére hivatkozva.

A kormánynak november végéig kell kihirdetnie az élelmiszer-csomagolások után a gyártók által a koncessziós társaságnak fizetendő 2024-re érvényes díjak mértékét. A gyártók azt szeretnék elérni, hogy az európai szinten már most is kiemelkedően magas díjak további emelése ne okozzon további költségnövekedést számukra, mert ez hozzájárulhat az élelmiszerárak és az élelmiszer-infláció növekedéséhez – állítja a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége.

Az Európai Unióban egységes keretszabályok alapján kell a tagállamoknak üzemeltetniük a hulladékgazdálkodási rendszert. Az EU-ban a cél, hogy magas szinten történjen meg a hulladékok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása. A júliustól életbe lépett hazai rendszerben az új EPR-díjak jelentős mértékben, akár öt- vagy kilencszeresére növekedtek a korábbi, vállalkozásoktól beszedett tételekhez képest. Ez Magyarországon szinte minden csomagolóanyag esetében a legmagasabb díjakat eredményezte a nemzetközi összehasonlításban.

Bár szakértői becslések szerint a csomagolási hulladékok hatékony és korszerű kezelése akár feleakkora költséggel is megoldható lenne, a drasztikus díjemelkedés váratlanul és év közben érte az élelmiszergyártó vállalkozásokat. Ennek következtében az emelkedett költségek miatt az átadási áraikat is emelniük kellett, aminek következtében az élelmiszer-infláció mértékét is növelhetik.

A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége szerint például Ausztriában a gyártók körülbelül 70 forintnak megfelelő összeget fizetnek a beszerzett alapanyagok vagy a szállítási műanyag gyűjtőcsomagolások kilogrammjáért, míg Magyarországon ugyanezért a hazai cégeknek 219 forintot kell fizetniük. Csehországban hasonló díj körülbelül 37 forint kilogrammonként.

Az Energiaügyi Minisztérium illetékes államtitkára, Raisz Anikó, szerint az új rendszer az uniós előírásoknak való megfelelés alapján ösztönzi a szennyezőket a magasabb díjak befizetésére a hulladékok elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrahasznosításáért. A gyártókat arra ösztönzi, hogy kevesebb hulladékot termeljenek, és növeljék az újrahasznosított termékek és csomagolóanyagok arányát, valamint válasszanak környezetbarát anyagokat.

Az új rendszerben július 1-jétől egy koncessziós társaság, a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt., végzi a hulladékgazdálkodást. Ezzel egyidejűleg az Európai Unió irányelveinek megfelelően kialakul az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, amelyben a gyártóknak a szennyező fizet elve alapján nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk az általuk gyártott termékek után keletkező hulladék kezeléséhez.

via 168.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük