Matrend

cropped matrend magazin.png

Hiába tartott hónapokig vita arról, hogy lehetséges-e eljuttatni elhunyt emberek maradványait a Holdra, a Celestis űrtemetkezési vállalatnak sikerült foglalnia egy helyet a floridai Cape Canaveralról induló Peregrine nevű leszállóegységen, amely január 8-án reggel száll fel. Meglepő módon azonban nem ők lesznek az elsők, akiknek az emlékét a Holdon helyezik örök nyugalomra – állítja az IFLScience.

Az első holdi temetési hely Eugene Shoemaker nevéhez fűződik, akinek hamvait ugyanez a cég juttatta el a Holdra 1998. január 6-án. A hamvakat a NASA Lunar Prospector nevű eszközével küldték fel, egy kis vákuumzáras polikarbonát kapszulában. Az urnán egy részlet is olvasható William Shakespeare Rómeó és Júliájából.

Ki volt Eugene Shoemaker? A 69 évesen elhunyt Shoemaker részt vett az Apollo-program űrhajósainak kiképzésében, később pedig dolgozott a Voyager-küldetésen és a NASA Clementine misszióján is, amely a Holdon való vízkeresés céljából indult. Shoemaker az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatánál az Asztrogeológiai Kutatási Program első igazgatójaként is tevékenykedett.

Bár Shoemaker nagy álma az űrhajós pálya volt, erre sosem volt lehetősége, mivel Addison-kórt diagnosztizáltak nála.

Shoemaker nem űrhajósként, hanem autóbaleset következtében vesztette életét. Halála után Carolyn C. Porco, a férfi egykori diákja és kollégája kérte meg a NASA-t, hogy engedélyezze mentorának a Holdon való végső nyugalomra helyezését. Az amerikai űrügynökség végül jóváhagyta a kérést tisztelettel Shoemaker emléke előtt.

A Peregrine nevű leszállóegységgel most további 66 elhunyt ember maradványait és DNS-ét küldik el a Holdra, a tervezett landolás február 23-án várható a Hold északkeleti részén.

via 24.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük