Matrend

cropped matrend magazin.png

Az orosz invázió előtt már megkezdődött az árak emelkedése az áram és a gáz piacán, de az ukrajnai konfliktus még nagyobb mértékű ugrást eredményezett. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint a helyzet mostanra kezd stabilizálódni, bár az energiaárak még mindig nőttek.

A statisztikák szerint az energiaárak a földgáz árának emelkedése miatt nőttek, ami az Oroszországból származó import csökkenésének tudható be. Az energiaárakat a földgáz ára alapján szabják meg az energiapiacokon, így a villamosenergia árát is befolyásolja.

Az EU-ban az előző év azonos időszakához képest az átlagos háztartási villamosenergia árak 25,3 euróról 28,9 euróra emelkedtek 2023 első félévében. A gáz átlagos ára is emelkedett, 8,6 euróról 11,9 euróra.

Az Eurostat azt is megjegyzi, hogy ezek az árak a legmagasabbak azóta, hogy mérik őket.

Az országok kezdték visszavonni különböző támogatási intézkedéseiket, ami miatt az adókkal terhelt végső fogyasztói árak némileg nőttek. Emellett csökkentek az adóterhek is: a villanyszámlán az adók aránya 23 százalékról 19 százalékra, a gázszámlán pedig 27 százalékról 19 százalékra csökkent.

Az Eurostat adatai szerint az EU-ban 22 országban emelkedtek a villamosenergia árak az év első felében. Hollandiában a legnagyobb volt az emelkedés, 953 százalékkal. Litvániában, Romániában és Lettországban is nagy mértékű növekedés volt. Spanyolországban és Dániában viszont csökkentek az árak.

Magyarországon az áram ára emelkedett, de még így is az egyik legolcsóbb az EU-ban. A lakossági áramárak Magyarországon, Bulgáriában és Máltán voltak a legalacsonyabbak, míg Hollandiában, Belgiumban, Romániában és Németországban a legmagasabbak.

Az Eurostat szerint Magyarországon a vállalatok számára kifejezetten magasak a villamos energia árai az EU-ban, ami az adózási és szabályozási torzításoknak tudható be. Ugyanakkor a lakossági gázárak tekintetében Magyarország a legalacsonyabb árakkal büszkélkedhet az EU-ban.

via napi.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük