Matrend

cropped matrend magazin.png

Az elmúlt öt évben jelentősen, 40 százalékkal drágultak a temetések – állította a Temetkezési Szolgáltatók Szakegyesületének elnöke az RTL Híradónak. Ez a drágulás a koporsós és urnás temetésekre is vonatkozik. Azok, akiknek nincs elegendő pénzük, az önkormányzathoz fordulhatnak segítségért. Ilyenkor a település hitelezheti elő a temetés költségeit, amit később a hagyatékból kell rendezni. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ehhez segítségre van szükség a kormánytól, hogy a települések rendelkezzenek elegendő pénzzel a kasszájukban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy átlagos hamvasztásos temetés 350 ezer forintba, egy koporsós pedig 400-450 ezer forintba kerül. Ezt a költséget egyre többen nehezen tudják kifizetni.

Példaként Balogh Márk azt mondta, hogy amikor a nagymamájukat temették el tavaly, az a temetés 450 ezer forintba került. A család összedobta a pénzt, hogy meg tudják oldani a költségeket.

Mánfán hasonlóak az árak. A polgármester elmondta, hogy jelenleg az önkormányzat 20 ezer forinttal tud hozzájárulni a költségekhez. Más esetekben viszont a falu minden költséget visel.

 
via rtl.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük