Matrend

cropped matrend magazin.png

Az “intelligens” chatbotok képesek hitelesen imitálni az emberséges kapcsolatokat, ami sokaknak segít megkönnyíteni a magányt vagy éppen megtalálni a társaságot.

Egyes alkalmazások, például a Replika, ahol testre szabható gépi partnert lehet létrehozni, kifejezetten erre a célra szolgálnak. Az ilyen chatbotok nem csak szövegesen kommunikálnak, hanem akár hangon is, és bizonyos esetekben már prémium szolgáltatásokat is kínálnak, például romantikus vagy szexuális hangulatú üzenetváltásokat.

A cikk az “intelligens intimitás” jelenségéről beszél, amikor az emberek valóságos kapcsolatként élik meg az AI-botokkal folytatott beszélgetéseiket. A mesterséges intelligencia képes empatikusnak, szeretetteljesnek és támogatónak tűnni, ami könnyen vezethet az érzelmek kialakulásához az emberek részéről.

A szakértők óvatosságra intenek, mivel az ilyen AI-társak használata még inkább elszigetelheti az embert a valóságos kapcsolatoktól, és hosszú távon negatív hatásokat eredményezhet. A cikk felveti azt a kérdést, hogy vajon az AI helyettesítheti-e az emberi kapcsolatokat, és hogy az emberek valóban boldogok lehetnek-e ilyen kapcsolatokban. A mesterséges intelligencia térhódítása az emberi kapcsolatok terén egyre aktuálisabbá válik, és a jövőben további etikai és morális kérdéseket fog felvetni.

via nlc.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük