Matrend

cropped matrend magazin.png

Az elöregedő társadalomban komoly problémát jelent a polifarmácia, vagyis az, amikor egyre többen egyre többféle gyógyszert szednek. A betegek 70 év felett negyede több mint 13-féle gyógyszert vesz be egyidejűleg, ami megnehezíti a gyógyulást. Emellett évente jelentős összegeket veszítünk el azáltal, hogy nem megfelelő adagban és időben szedjük be a gyógyszereket.

A szakember szerint a magyar egészségügyi kiadások majdnem 10 százalékát hatékonyabban lehetne elkölteni az ellátórendszerben, ha megoldást találnának ezekre az anomáliákra. Mikola Bálint azt is hangsúlyozta, hogy a digitalizáció segítségével a gyógyszerész szerepe tovább nőhetne, és a gyógyszerbiztonság, gyógyszeralkalmazás és terápia hatékonyságának javításában játszhatna kulcsszerepet.

Magyarországon jelenleg 1500 településen nincs gyógyszertár, ami miatt 700 ezer ember számára okoz gondot a gyógyszerek beszerzése. A digitális platformok segítségével erősíthető lenne az alapellátó és a gyógyszerész kapcsolata, ami egészséggazdasági előnyökkel járhatna.

via 24.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük