Matrend

cropped matrend magazin.png

A krumplival kapcsolatos “hízlal” tézist sokszor hallottuk, azonban ez egy tévhit. Az igazság az, hogy a krumpli elkészítési módjától és az elfogyasztási formától függően akár fogyókúrához is hozzájárulhat!

 

A krumpli rendkívül gazdag keményítőtartalmával, laktató hatásával és anyagcserét kiegyensúlyozó tulajdonságával rendelkezik. Amennyiben nem olajban sütjük, hanem más zöldségekkel kombináljuk, a burgonya akár kifejezetten diétás is lehet. Nézzük meg a krumplidiéta mintaétrendjét!

Reggeli (210 kcal):

  • 1 dl grépfrútlé
  • 1 szelet teljes őrlésű sötét rozskenyér vagy 1 rozszsemle 1/2 teáskanál vajjal
  • Kevés tehéntúró vagy sovány sajt
  • Paradicsom, zöldpaprika, uborka

Tízórai és uzsonna (95 kcal):

  • 1 pohár natúr joghurt lenmaggal

1. nap: Ebéd (350 kcal):

  • Burgonyaragu
    • 20 dkg apró szemű burgonya héjában megfőzve
    • 1 kis fej hagyma kevés olajon megpárolva
    • 1 szál karikára vágott sárgarépa
    • Sóval, őrölt korianderrel fűszerezve
    • 1 kanál tejszínnel gazdagítva
    • Petrezselyemmel megszórva, fejes salátával

Vacsora (330 kcal):

  • Svájci burgonya csőben sütve
    • 20 dkg apró szemű burgonya héjában megfőzve
    • 2 gerezd zúzott fokhagyma
    • 4 dkg felszeletelt, olvadós sajt
    • Sütőben 10 percig sütve, frissen őrölt borssal megszórva
    • Fejes salátával, ecetes-olajos-mustáros öntettel

2. nap: Ebéd (340 kcal):

  • Karaj kertészné módra
    • 20 dkg burgonya héjában megfőzve, megpucolva és petrezselyemmel fűszerezve
    • 5 dkg mirelit zöldborsó sós gőzben megpárolva, 1/2 teáskanál vajjal és petrezselyemmel összekeverve
    • 10 dkg lezsírozott sertéskaraj teflonserpenyőben megsütve, sóval, borssal fűszerezve
    • Citromgerezddel díszítve

Vacsora (340 kcal):

  • Szalonnás burgonyasaláta
    • 20 dkg apró szemű burgonya héjában megfőzve, kihűlve felnegyedelve
    • 4 dkg angolszalonna teflonserpenyőben ropogósra sütve, zsírját kiöntve
    • 10 dkg jégsaláta, 1 fej karikára vágott lilahagyma
    • Ecetes-olajos öntettel meglocsolva, pirított zsemlekockával meghintve

3. nap: Ebéd (340 kcal):

  • Mediterrán tojáslepény
    • 20 dkg apró szemű burgonya héjában megfőzve, kihűlve felkarikázva
    • 1 csíkokra vágott zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma 2 teáskanál olajon megpárolva, sóval, pirospaprikával ízesítve
    • Burgonya 1 teáskanál olajon megpirítva
    • 1 felvert, fűszerezett tojással leöntve, frissen vágott metélőhagymával meghintve

Vacsora (330 kcal):

  • Tavaszi krémtúró
    • 10 dkg tehéntúró átpasszírozva és kikeverve 3 dkg friss sajttal, 2 kanál joghurttal
    • Apróra vágott vegyes zöldfűszerekkel ízesítve
    • 20 dkg héjában főtt burgonyával tálalva, salátával

4. nap: Ebéd (330 kcal):

  • Gyors haltál
    • 20 dkg burgonya héjában 10 percig főzve, megpucolva és félbevágva
    • Friss zöldfűszerekkel beborított halszelet (15 dkg) a kukta párolórácsán
    • 10 percig lezárt kukta alatt gőzölve
    • Citromkarikákkal díszítve
    • Fejes salátával, ecetes-olajos-mustáros öntettel

Vacsora (340 kcal):

  • Köményes burgonya
    • 20 dkg burgonya kuktában, gőzön megpárolva, héjastul hosszában kettévágva
    • 6 dkg felszeletelt, olvadós sajt ráfektetve
    • Köménymaggal megszórva, forró sütőben 10 percig sütve
    • Hagymás paradicsomsalátával

5. nap: Ebéd (340 kcal):

  • Burgonya házmester módra
    • 20 dkg apró szemű burgonya héjában megfőzve, meghámozva
    • 2 cikkekre vágott paradicsom kevés olajon megpárolva
    • Burgonya hozzáadásával összepirítva, sóval, zöldfűszerekkel megszórva
    • 2 szelet (8 dkg) pulykasonka teflonserpenyőben megpirítva, paradicsomos burgonyával körítve
    • Salátával kínálva

Vacsora (350 kcal):

  • Dán haltál
    • 15 dkg füstölt hal nagyon apróra vágva
    • 1/2 fej kockára vágott hagymával és néhány szál összevágott kaporral
    • Olajos-almaecetes-mustáros öntettel összekeverve, borssal meghintve
    • 20 dkg főtt burgonyával és tejfölös tormakrémmel körítve
Facebook hozzászólás
Ha tetszett a cikk oszd meg ismerőseiddel
Pin Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial