A krumplival kapcsolatos “hízlal” tézist sokszor hallottuk, azonban ez egy tévhit. Az igazság az, hogy a krumpli elkészítési módjától és az elfogyasztási formától függően akár fogyókúrához is hozzájárulhat!
A krumpli rendkívül gazdag keményítőtartalmával, laktató hatásával és anyagcserét kiegyensúlyozó tulajdonságával rendelkezik. Amennyiben nem olajban sütjük, hanem más zöldségekkel kombináljuk, a burgonya akár kifejezetten diétás is lehet. Nézzük meg a krumplidiéta mintaétrendjét!
Reggeli (210 kcal):
- 1 dl grépfrútlé
- 1 szelet teljes őrlésű sötét rozskenyér vagy 1 rozszsemle 1/2 teáskanál vajjal
- Kevés tehéntúró vagy sovány sajt
- Paradicsom, zöldpaprika, uborka
Tízórai és uzsonna (95 kcal):
- 1 pohár natúr joghurt lenmaggal
1. nap: Ebéd (350 kcal):
- Burgonyaragu
- 20 dkg apró szemű burgonya héjában megfőzve
- 1 kis fej hagyma kevés olajon megpárolva
- 1 szál karikára vágott sárgarépa
- Sóval, őrölt korianderrel fűszerezve
- 1 kanál tejszínnel gazdagítva
- Petrezselyemmel megszórva, fejes salátával
Vacsora (330 kcal):
- Svájci burgonya csőben sütve
- 20 dkg apró szemű burgonya héjában megfőzve
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 dkg felszeletelt, olvadós sajt
- Sütőben 10 percig sütve, frissen őrölt borssal megszórva
- Fejes salátával, ecetes-olajos-mustáros öntettel
2. nap: Ebéd (340 kcal):
- Karaj kertészné módra
- 20 dkg burgonya héjában megfőzve, megpucolva és petrezselyemmel fűszerezve
- 5 dkg mirelit zöldborsó sós gőzben megpárolva, 1/2 teáskanál vajjal és petrezselyemmel összekeverve
- 10 dkg lezsírozott sertéskaraj teflonserpenyőben megsütve, sóval, borssal fűszerezve
- Citromgerezddel díszítve
Vacsora (340 kcal):
- Szalonnás burgonyasaláta
- 20 dkg apró szemű burgonya héjában megfőzve, kihűlve felnegyedelve
- 4 dkg angolszalonna teflonserpenyőben ropogósra sütve, zsírját kiöntve
- 10 dkg jégsaláta, 1 fej karikára vágott lilahagyma
- Ecetes-olajos öntettel meglocsolva, pirított zsemlekockával meghintve
3. nap: Ebéd (340 kcal):
- Mediterrán tojáslepény
- 20 dkg apró szemű burgonya héjában megfőzve, kihűlve felkarikázva
- 1 csíkokra vágott zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma 2 teáskanál olajon megpárolva, sóval, pirospaprikával ízesítve
- Burgonya 1 teáskanál olajon megpirítva
- 1 felvert, fűszerezett tojással leöntve, frissen vágott metélőhagymával meghintve
Vacsora (330 kcal):
- Tavaszi krémtúró
- 10 dkg tehéntúró átpasszírozva és kikeverve 3 dkg friss sajttal, 2 kanál joghurttal
- Apróra vágott vegyes zöldfűszerekkel ízesítve
- 20 dkg héjában főtt burgonyával tálalva, salátával
4. nap: Ebéd (330 kcal):
- Gyors haltál
- 20 dkg burgonya héjában 10 percig főzve, megpucolva és félbevágva
- Friss zöldfűszerekkel beborított halszelet (15 dkg) a kukta párolórácsán
- 10 percig lezárt kukta alatt gőzölve
- Citromkarikákkal díszítve
- Fejes salátával, ecetes-olajos-mustáros öntettel
Vacsora (340 kcal):
- Köményes burgonya
- 20 dkg burgonya kuktában, gőzön megpárolva, héjastul hosszában kettévágva
- 6 dkg felszeletelt, olvadós sajt ráfektetve
- Köménymaggal megszórva, forró sütőben 10 percig sütve
- Hagymás paradicsomsalátával
5. nap: Ebéd (340 kcal):
- Burgonya házmester módra
- 20 dkg apró szemű burgonya héjában megfőzve, meghámozva
- 2 cikkekre vágott paradicsom kevés olajon megpárolva
- Burgonya hozzáadásával összepirítva, sóval, zöldfűszerekkel megszórva
- 2 szelet (8 dkg) pulykasonka teflonserpenyőben megpirítva, paradicsomos burgonyával körítve
- Salátával kínálva
Vacsora (350 kcal):
- Dán haltál
- 15 dkg füstölt hal nagyon apróra vágva
- 1/2 fej kockára vágott hagymával és néhány szál összevágott kaporral
- Olajos-almaecetes-mustáros öntettel összekeverve, borssal meghintve
- 20 dkg főtt burgonyával és tejfölös tormakrémmel körítve