Matrend

cropped matrend magazin.png

A hétvégén történelmi viharokkal néztünk szembe, amikor a sarkvidéki hideg és a Földközi-tenger forró, párás levegője találkozásából rendkívüli időjárási körülmények alakultak ki. A sok zivatar és helyenként 100 mm-t meghaladó csapadék mellett a hőmérséklet is jelentősen visszaesett. A hétfőn Norvégia északi részén mért 18-20 fokos hőmérséklet már átlagosnak számít augusztus elején. Azonban a folytatásban ismét a nyári idő tér vissza.

A hét eleje volt a legnyugtalanítóbb, ezután lassan kezd melegedni az időjárás, és a hétvégére ismét visszatér a nyári időjárás

– mondta Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak.

A mediterrán ciklon, amely a szélsőséges időjárást okozta, már hétfőre elhagyta térségünket, de mögötte még éreztetni fogja hatását a sarkvidéki levegő beáramlása. A hideg levegő utánpótlása azonban fokozatosan lecsökken, és a hét során folyamatosan melegszik az időjárás. Vasárnap elérhetjük az általában erre az időszakra jellemző 27-32 fokos csúcsértékeket. Ezt a folyamatot nem állítja meg semmi, és az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése alapján augusztus 14-től újabb hőhullámra számíthatunk. Ezt azzal a kritériummal definiálják, hogy a napi középhőmérséklet 25 fok felett lesz:

A legmagasabb hőmérséklet széles területeken eléri a 30 fokot, az Alföldön pedig akár 35 fok feletti értékeket is mérhetünk.

Ami a csapadékot illeti, a következő napokban még lehetnek elszórt záporok és zivatarok. Ezek a gyenge hidegfrontok hatására alakulnak ki, amelyek csak rövid időre képesek enyhíteni a felmelegedést, és nem hoznak számottevő mennyiségű csapadékot.

via 24.hu cikke nyomán / illusztráció freeimg.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük