Matrend

cropped matrend magazin.png

Az RTL Híradóban bemutatták a GKI friss kutatását, amely szerint Magyarországon az alapvető élelmiszerek okozzák a legnagyobb mértékű inflációt. A vaj ára például tavaly év végére több mint kétszeresére emelkedett, míg a kenyér ára majdnem kétszeresére nőtt az év elejéhez képest. Az élelmiszerek drágulása már 12 hónapja vezeti az inflációt Magyarországon az Európai Unión belül.

Az érdekesség még ennél is tovább megy: a GKI más területeken is vizsgálta a helyzetet, és arra jutott, hogy a magyar fizetések kevésbé nyújtanak, mint más országokban.

E szerint a számítások szerint már csak Bulgáriában van rosszabb életszínvonal az Európai Unióban, mint Magyarországon.

“Míg 2010-ben még messze lemaradt Románia mögöttünk, addig 2022-ben már a fizetési szintjében is megelőzött minket, és az idei évben még markánsabb a különbség. Hasonló helyzet áll fenn Lengyelországgal kapcsolatban is. Magyarország jelenleg a legutolsó helyet foglalja el ezen a téren” – mondja Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Az Eurostat adatai alapján egy átlagos magyar tavaly az uniós átlag 72 százalékát költötte fogyasztásra, ami 16 százalékponttal kevesebb, mint egy átlagos román által költött összeg – az eltérő árszintek figyelembevételével készült kimutatás szerint.

via 24.hu nyomán / illusztráció

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük