Matrend

cropped matrend magazin.png

A magyar szülők nagyjából kétharmada választ valamilyen különórára a gyermekük számára, legyen az sportedzés, nyelvóra, programozóiskola vagy egyszerű korrepetálás. Az ok általános: a gyereknek érdemes plusz tudást adni a romló oktatás mellett. Azonban a póttanítás árai átlagosan 15-30%-kal emelkedtek idén szeptembertől.

Az iskolakezdés alkalmából a Pénzcentrum felmérte, hogy mennyire terjedt el az úgynevezett “második iskolai gazdaság” a szülők körében. Az 5 és fél ezer válaszadó 60,5 százaléka mondta, hogy járatja valahova a gyermekét az iskola után. A magasabb iskolai végzettséggel rendelkezőknél ez az arány magasabb, közel 80 százalék. A gyerekek számát tekintve nincs jelentős különbség, bár a nagycsaládosoknak ez kevésbé engedhető meg. Azonban vármegyékre lebontva már éles eltéréseket látunk. Míg a fővárosban a szülők 74,8, Pest megyében 65 százaléka választja ezt a lehetőséget, addig Heves megyében ez az arány csak 37,2 százalék, Békésben 37,3 százalék, Somogyban pedig 41 százalék.

A csoportos edzések és tömegsport havi 5 ezer forint körüli költséget jelentenek a családoknak. A nyelviskolákban, ahol csoportos oktatás van, óránkénti 1-2 ezer forint a díj. Akik viszont magánoktatást választanak, azoknak számolniuk kell a jelentős díjemelkedésekkel. Az óradíjak átlagosan 5-6000 forint körül vannak, az órák hossza változó, 45-60 perc között. Idén azonban talán először tapasztalhatók ilyen magas áremelkedések.

Néhány tanár akár 8, 10 vagy 12 ezer forintos óradíjért is tanít. Általánosságban elmondható, hogy ezek a tanárok általában magasabb szintű, egyetemi, fejlesztő vagy több nyelven való tanítást vállalnak.

A nyelviskolák területén is voltak emelések. A csoportos oktatás helyett inkább az egyéni oktatás és a felnőttek számára cégek által fizetett privát órák lettek előtérben. Az árak emelkedésének oka lehet a kata megszüntetése, a munkaerőköltségek növekedése és a megélhetési költségek általános emelkedése is.

Az adatokból egyértelműen kitűnik, hogy csak a szülők 15%-a hagyná abba a gyerekük póttaníttatását a magas árak miatt. A legtöbb szülő havonta gyermekenként 5 és 10 ezer forint közötti összeget szán különórára, de természetesen ez is nagyban változó. A legmagasabb iskolai végzettséggel rendelkező szülők közel 30 százaléka több mint 30 ezer forintot költ erre.

Budapest továbbra is a legdrágább óradíjakat kínálja, különösen az angol és matematika területén. Ezután következik a német, spanyol, magyar nyelv és irodalom, valamint az általános korrepetálás.

via blikk.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük