Matrend

cropped matrend magazin.png

A legszigorúbban őrzött raboknak lehetőségük van havonta 60 percet telefonálni. Ez a változás azt eredményezte, hogy a szigorúbb rezsimben lévő elítéltek több időt tölthetnek el a telekommunikációs eszközökön keresztül történő kapcsolattartással.

A telefonálás jelenlegi átlagos percdíja a fogvatartottak számára 69 forint. Tehát ha egy rab kihasználja a rendelkezésre álló 60 percét, akkor egy alkalommal 4140 forintba kerül neki a telefonálás.

Ezen percdíjak a hazai szolgáltatók áraihoz képest magasnak tekinthetők. A legtöbb hagyományos szolgáltatónál alacsonyabb percdíjakat találhatunk a piacon. Az interneten elérhető információk szerint a feltöltőkártyás ajánlatok közül a Magyar Telekom kínálja a legdrágább telefonálási lehetőséget. A Telekomnál a 990 forintnyi, 40 percnyi telefonálás után már 27 forintba kerül egy perc. Más szolgáltatóknál az árak kedvezőbbek.

Fontos megjegyezni, hogy a bv-s percdíjak hosszú ideje vita tárgyát képezik, és több alkalommal is vizsgálták a rendszert. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is megállapította, hogy a bv-s percdíjak magasabbak, mint a piaci árak. A BvOP (Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága) azzal magyarázta, hogy a fogvatartottak esetében más költségek merülnek fel, mint a polgári lakosság esetében. Azonban a percdíjakat 2021 novemberétől hat forinttal csökkentették, és a BvOP szerint ezek tovább is csökkenhetnek a jövőben.

via blikk.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük