Matrend

cropped matrend magazin.png

A Consumer Reports, az amerikai fogyasztóvédelmi csoport, a Reuters beszámolója szerint azt állapította meg, hogy a műanyagok, annak ellenére, hogy egészségügyi kockázatokkal járnak, továbbra is széles körben megtalálhatók az élelmiszerekben. A nonprofit szervezet felszólította a szabályozó hatóságokat, hogy újraértékeljék az élelmiszerek gyártása során érintkező műanyagok biztonságosságát.

A Consumer Reports csütörtökön közzétette, hogy a nemrég tesztelt 85 szupermarketben kapható élelmiszer és gyorsétel közül 84 tartalmaz “ftalátokat”, más néven lágyítószereket. Ezek olyan vegyi anyagok, amelyeket a műanyagok rugalmasabbá és tartósabbá tétele érdekében használnak.

A vizsgált élelmiszerminták 79%-a tartalmazott biszfenol A-t (BPA) és más biszfenolokat, bár ezek szintje alacsonyabb volt, mint a 2009-ben végzett vizsgálatokban.

A ftalátok és a biszfenolok zavarhatják az ösztrogén és más hormonok termelését és szabályozását, növelve ezzel a születési rendellenességek, a rák, a cukorbetegség, a meddőség, az idegrendszeri fejlődési zavarok, az elhízás és más egészségügyi problémák kockázatát.

A Consumer Reports által vizsgált élelmiszerek közül az Annie’s Organic Cheesy Ravioli tartalmazta a legtöbb ftalátot (53,579 nanogramm/adag), ezt követte a Del Monte szeletelt őszibarack és a Chicken of the Sea rózsaszín lazac. Ftalátokat találtak olyan termékekben is, mint a Cheerios, a Gerber bébiétel és a Yoplait joghurt, valamint a Wendy’s, a Burger King és a McDonald’s számos termékében.

A Consumer Reports szerint a lágyítószerek kockázatainak újraértékelése “alapvető fontosságú” lenne az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal és más ügynökségek részéről.

A teljes jelentésért kattints ide. Néhány ismert ital- és gyorsétel márka ftalátszintjei (nanogramm/adag):

Coca Cola (műanyag palackos) – 6167 Lipton citrusos diétás zöld tea (műanyag palackos) – 4433 Pepsi Cola (dobozos) 2938 Gatorade (műanyag palackos) 1752

Gyorsétel ftalátszintjei (nanogramm/adag):

Wendy’s csirke falatok (papírdobozos csomagolás) – 33 980

Burger King sajtos Whopper szendvics (papírcsomagolás) – 20 167

Burger King csirke falatok (papírzacskós) – 19 782

McDonald’s sajtos negyedfontos szendvics (sajtos McRoyal – papírdobozos) – 9956

Burger King klasszikus sült krumpli (papírdobozos) – 8512

McDonald’s csirke falatok (papírdobozos) – 8512

McDonalds sült krumpli (papírdobozos) – 5538

Pizza Hut sajtos pizza (papírdoboz) – 2718

via portfolio.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük