Matrend

cropped matrend magazin.png

A német nyugdíjasok helyzete komoly kihívásokkal néz szembe. A szövetségi statisztikai hivatal jelentése szerint az összes nyugdíjas több mint 42 százaléka, vagyis több mint hétmillió ember, havi nettó 1250 euróból (kb. 478 ezer forint) próbál megélni.

Dietmar Bartsch baloldali parlamenti képviselő kérésére készített jelentés szerint minden negyedik nyugdíjas kevesebb mint ezer eurót kap havonta, és ezen belül a nők aránya is magasabb.

Baloldal Párt korábbi frakcióvezetője “szegénységi bizonyítványról” beszélt, és hangsúlyozta, hogy tíz százalékos nyugdíjemelés lenne szükséges az infláció kompenzálása érdekében.

A német nyugdíjbiztosító ugyanakkor azt állítja, hogy a hivatalos statisztika csak korlátozott jelentőséggel bír. 2023-as adatok szerint az átlagos bruttó nyugdíj férfiak esetében 1728 euró, nők esetében pedig 1316 euró volt. A kormány idősügyi jelentése szerint a nyugdíjas házaspárok átlagosan havi 2907 eurós nettó jövedelemmel rendelkeznek.

Hubertus Heil szövetségi munkaügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány februárban tárgyal egy új nyugdíjcsomag tervezetéről, amely stabilizálná a nyugdíjat és biztosítaná a megfelelő szintet, emellett a bérekhez viszonyítva a 48 százalékos nyugdíjszintet említette. A törvényes nyugdíjkorhatárt fokozatosan 65-ről 67 évre emelik, de szakértők szerint ez nem elegendő a nyugdíj hosszú távú finanszírozásához.

via infostart.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük