Matrend

cropped matrend magazin.png

A korábbi várakozásokkal ellentétben a kormány nem vezetett be alacsonyabb üzemanyagárakat, és az új jövedékiadó-módosítások alapján januártól emelkedni fognak az üzemanyagárak Magyarországon. Ennek oka egy európai uniós szabály, amely miatt a jövedékiadót meg kell emelni a hazai benzinre és gázolajra. A lépés célja az, hogy elkerüljék a kötelezettségszegési eljárást, amely évek óta függött a levegőben.

A legfrissebb jövedékiadó-módosítások alapján 2024. január 1-jétől az adó mértéke literenként:

  • Benzin esetében: 152,55 forint
  • Gázolaj esetében: 142,9 forint

A jövedéki adó emelésével várhatóan a literenkénti üzemanyagár jelentősen meghaladja majd a régiós átlagot. Bár néhányan reménykedtek abban, hogy a kormány módosítani fogja az eredetileg nyár elején bejelentett mértéket, a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt november elején megerősítette, hogy a január 1-jétől 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak.

Összességében, az áfát is figyelembe véve, várhatóan januártól 41,3 forinttal nőnek majd az üzemanyagárak a magyarországi benzinkutakon. A kormány a nyáron bejelentett adóemeléssel túlbiztosította magát, és az adómérték egészen 420 forintos euróárfolyamig elegendőnek bizonyult, így a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem vezettek be alacsonyabb díjszabást.

via forbes.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük