Matrend

cropped matrend magazin.png

Egy vidéki kórházban található MR-gép esetén, ha ingyenes vizsgálatra szeretnénk bejutni, azt csak jövőre tehetjük meg, mivel a várólisták folyamatosan növekednek. Azonban, ha kész vagyunk fizetni 44 ezer forintot, akkor pár nap alatt át is eshetünk ugyanazon a gépen ugyanarra a vizsgálatra. Ez a példa rávilágít arra, hogy a hosszú várólisták egyre inkább a drága magánegészségügy felé terelik azokat, akiknek van anyagi lehetőségük az egészségügyi ellátásra. Akiknek nincs, azoknak csak várniuk kell, remélve, hogy a várakozás közben az állapotuk nem romlik tovább. A Házon kívül riporterei országszerte járták az intézményeket és megvizsgálták, hogy hol milyenek a várólisták.

Erzsike és László 13 évvel ezelőtt költöztek össze, miután mindketten egyedül maradtak. Kótajon, Szabolcs megyében élnek. László három szívrohamot is túlél. Nem véletlenül jár rendszeresen kardiológushoz különféle kontrollvizsgálatokra. Idén először fordult elő, hogy egyszerűen elnézték az ambuláns lapra írt következő vizsgálat időpontját.

Sajnálatos módon áprilisban elszalasztottuk az időpontot, és nem tudtunk elmenni. Kértünk egy másik időpontot a kardiológiára, és 2024. augusztusra kaptunk egyet

– mondta Erzsike.

Ez közel másfél év várakozást jelent. Erzsike azonban nem akarta elfogadni ezt, így kért egy másik beutalót és január 3-ra kapott időpontot Ibrányban.

Pedig László régóta nem látott kardiológust. A pandémia idején egyszerűen nem fogadták el azzal az indokkal, hogy csak sürgős eseteket látnak el.

Dr. Kiss Csaba, Kótajon háziorvos, szerint jelenleg a legtöbbet a kardiológiára kell várni.

Ha csak egy első szakrendelésre gondolunk, az körülbelül 15 hónap

– mondta.

Kiss Csabának nemrég intenzív osztályra került egy olyan beteg, aki nem engedhette meg magának a vizsgálatot, ezért kénytelen volt várni.

Kaptunk beutalót kardiológiára, de nem jutott el a vizsgálatig. Nem olyan anyagi körülmények között él, hogy magának finanszírozza

– mondta.

Győr-Moson-Sopron megyében, Jánossomorján a kardiológiai vizsgálatokra várókat szerencsésnek mondhatjuk. Néhány hét alatt bejuthatnak az orvoshoz. De más vizsgálatokra is hosszú hónapokig várni kell, például a reumatológiára vagy a szemészetre. Mihályi Zsuzsa, egy háziorvos, szerint egyik idős betege már fél éve vár egy egyszerű szemészeti vizsgálatra.

A jánossomorjai betegek a mosonmagyaróvári Karolina Kórházhoz tartoznak. Ez az a kórház, ahol tavasszal komoly problémák merültek fel. Több osztályt be kellett zárni, orvosok mondottak fel, és a frissen szült nőket Győrbe kellett szállítani. A helyiek tiltakoztak, demonstráltak, közmeghallgatást tartottak.

Bár azóta miniszteri biztost neveztek ki, orvosokat vettek fel, és az osztályok ismét betegeket kezelnek, a várólisták nem rövidültek. Több mint 70 ezer beteg tartozik ide, Jánossomorján kívül még 25 település lakói.

Mihályi Zsuzsa szerint a várólisták rövidülhetnének, ha a betegeknek nem kellene a beutalókért a szakrendelőkbe menniük, hanem megkaphatnák a háziorvostól.

Ha egy betegünknek CT vizsgálatra van szüksége, akkor először beküldjük az adott szakrendelésre, mondjuk a belgyógyászati szakrendelésre, ahol a beteget, illetve az iratokat áttekintve a kolléga odaadja a beutalót

– mondta Mihályi Zsuzsa.

Tehát még azelőtt, hogy valaki eljutna a szakorvoshoz, hetekig kell várnia a beutalóra, majd csak utána kezdődik meg a várólista a vizsgálatra. A Házon kívül riportjából kiderül, hogy mi a helyzet Budapesten, melyek azok a vizsgálatok, amelyekre az országban sehol sem lehet 1-2 hónapon belül bejutni, és miért mondják az orvosok, hogy a vizsgálatokhoz való időben jutás sokszor a szerencsén és az orvosok személyes kapcsolatain múlik. Továbbá, megtudhatjuk, mennyi ideig kell várni egy epekő műtétre, és hol, mikor, mennyiért lehet időpontot kapni magánegészségügyi szolgáltatónál. Ezen kívül egy zuglói háziorvos véleménye is elhangzik, miszerint szerinte az állam direkt nem javít a helyzeten. A teljes riportot a fenti videóban lehet megtekinteni.

via rtl.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük