Matrend

cropped matrend magazin.png

A mai napon Strasbourgban Karsai Dániel, a budapesti alkotmányjogász, saját per- és védőbeszédjét tartotta az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Két évvel ezelőtt derült ki róla, hogy súlyos, gyógyíthatatlan beteg, és az állapota már elfogadhatatlan számára. Teljes testi leépülés vár rá, amihez ép elmével, kiszolgáltatott állapotban kellene alkalmazkodnia, egészen addig, amíg teljesen el nem sorvad. A jogász úgy véli, jogában áll eldönteni, hogy méltósággal haljon meg, és ne kelljen szeretteinek végignéznie a szenvedését. Karsai Dániel a saját halálaért küzd, és ha a nemzetközi bíróság elfogadja az érveit, a magyar kormánynak törvényt kell hoznia az eutanázia jogszerűségéről.

Karsai Dániel mindig kiállt az emberi jogok mellett, most saját sorsával kapcsolatban tartott védőbeszédet a nemzetközi bíróságon Fotó: Knap Zoltán

Karsai Dániel ezen túlmenően két másik halálos kórral küzdő magyar beteg és egy budapesti polgár beadványát is képviseli, akik hasonló helyzetben szeretnének saját maguk dönteni a sorsukról. Az életvégi döntések meghozatalát az ügyvéd alapvető emberi jognak tekinti, amelyet több európai országban már törvénybe iktattak.

A jogász saját helyzetét azzal indokolja, hogy ALS-szindrómában szenved, és az elmúlás folyamata során teljes bénulás és végül fulladás vár rá. Az ALS áldozatai tiszta tudattal élnek végig ezen a kínos folyamaton, amit szeretne elkerülni önmagának, családjának és barátainak.

A bírósági meghallgatás során Karsai Dániel és a szakértők azt állították, hogy az életvégi döntésekhez való jog az emberi szabadsághoz kapcsolódó alapvető jog, és a magyarországi jogi keretszabályokat össze kell egyeztetni az emberi szabadság és az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmával.

A védőbeszéd jelenleg még nem nyilvános, és a döntésre a Bíróság várhatóan januárban fog sor kerülni.

via blikk.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük