Matrend

cropped matrend magazin.png

A becslések szerint évente 90 000 japán dönt úgy, hogy “szellemmé” változik. Az okok között szerepelhet a munkahely elvesztése, családi problémák vagy akár egy sikertelen vizsga. Japánban már törvény tiltja a családon belüli erőszakot, de előfordul, hogy nőknek menekülniük kell otthonról, erőszakos férjük elől. Mások munkahelyi problémák, adósságok, üldözők vagy vallási közösség elől menekülnek. Sokan alapos tervet készítenek az eltűnésükről, megszakítva minden kapcsolatot családjukkal, de hagyva egy búcsúlevelet, amelyben jelezik, hogy most el kell menniük, de előbb-utóbb jelentkezni fognak. Ilyen esetekben a japán rendőrség, ha felnőttről van szó, nem köteles nyomozást indítani.

Az eltűntek gyakran az utcán próbálnak új életet kezdeni. A vállalkozások, amelyek segítik az eltűnni vágyókat, “yonige-ya”-nak nevezik magukat. Ezek a vállalkozások gyakran az éjszaka leple alatt segítenek az eltűnésben, és az ár attól függ, milyen messzire akar valaki kerülni az otthonától, visz-e magával valakit (például a gyermekét), vagy hogy milyen szolgáltatásokra tart igényt. Bár a legtöbb ilyen cég törvényesen működik, mindig vannak olyanok, amelyek hajlandóak például hamis adatokkal mobiltelefon-szerződést kötni.

Magánnyomozókat is bevetnek a megtalálás érdekében. Az eltűntek családtagjai gyakran fordulnak magánnyomozókhoz, akiknek magas a napidíjuk, de jó kapcsolatokkal rendelkeznek a mobilszolgáltatóknál, amely segíthet a kutatásban, ha az eltűnt magával vitte a mobiltelefonját. Ők az olcsó szállodákban, játéktermekben is érdeklődnek az eltűntek után, és sokszor sikeresen megtalálják őket. Az eltűntek egy része hónapok vagy akár évek után önként visszatér a családjához, míg mások egy nagyváros szegénynegyedében, hajléktalanként fejezik be életüket.

via index.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük