Házi Töpörtyűs Pogácsa Készítése egyszerűen
Alapanyagok:
- 1 dl joghurt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 50 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 1 evőkanál só
- 30 dkg töpörtyű
- 5 dkg mangalica zsír
Elkészítés:
- A joghurtot enyhén megmelegítjük (mikrohullámú sütőben), majd hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk felfutni.
- A lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tojássárgákat. Addig gyúrjuk, amíg a tészta nem ragad az edény falához.
- Letakarva meleg helyen pihentetjük 15 percig.
- Közben a töpörtyűt ledaráljuk, három részre osztjuk, majd megolvasztjuk a zsírt.
- A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd megkenjük a megolvasztott zsír egyharmadával, és megszórjuk a töpörtyű egyharmadával.
- A tésztát harmadolva hajtogatjuk, azaz mindkét oldalát harmadolva középre hajtjuk. Letakarva 15-20 percig pihentetjük. Ezt a lépést még kétszer megismételjük, minden hajtogatásnál a zsír és töpörtyű 1-1 harmadát hozzáadjuk. Az utolsó hajtogatás után a tésztát hideg helyen 1,5-2 óráig pihentetjük.
- A pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán 2 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdaljuk, majd a tésztát 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, majd forró sütőben kb. 30 percig sütjük.
Munkaidő: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
Facebook hozzászólás