Matrend

cropped matrend magazin.png

Házi Töpörtyűs Pogácsa Készítése egyszerűen

Alapanyagok:

  • 1 dl  joghurt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál só
  • 30 dkg töpörtyű
  • 5 dkg mangalica zsír

Elkészítés:

  1. A joghurtot enyhén megmelegítjük (mikrohullámú sütőben), majd hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Hagyjuk felfutni.
  2. A lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tojássárgákat. Addig gyúrjuk, amíg a tészta nem ragad az edény falához.
  3. Letakarva meleg helyen pihentetjük 15 percig.
  4. Közben a töpörtyűt ledaráljuk, három részre osztjuk, majd megolvasztjuk a zsírt.
  5. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd megkenjük a megolvasztott zsír egyharmadával, és megszórjuk a töpörtyű egyharmadával.
  6. A tésztát harmadolva hajtogatjuk, azaz mindkét oldalát harmadolva középre hajtjuk. Letakarva 15-20 percig pihentetjük. Ezt a lépést még kétszer megismételjük, minden hajtogatásnál a zsír és töpörtyű 1-1 harmadát hozzáadjuk. Az utolsó hajtogatás után a tésztát hideg helyen 1,5-2 óráig pihentetjük.
  7. A pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán 2 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdaljuk, majd a tésztát 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
  8. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, majd forró sütőben kb. 30 percig sütjük.

Munkaidő: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva

Tepertős pogácsa recept | Annuskám receptek videóval

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük