Matrend

cropped matrend magazin.png

Az új felmérés eredményei szerint a magyar lakosság 19 százaléka számára jelent problémát a legalapvetőbb szükségletek fedezése, míg 28 százalékuk csak a legszükségesebbekre költ.

A kutatás során kiderült, hogy mindössze a magyarok 8 százaléka érzékeli anyagi helyzetének javulását az utóbbi időben. A válaszadók több mint felének (46 százalék) viszont úgy tűnik, hogy pénzügyi helyzete folyamatosan romlik, ugyanakkor bíznak abban, hogy ez hamarosan változni fog.

A megkérdezettek 38 százaléka úgy gondolja, hogy idén már nem várható gazdasági javulás Magyarországon, míg 27 százalékuk szerint ez igaz a jövő évre is. Ezenkívül 25 százalékuk úgy véli, hogy bár várható némi erősödés, de még hosszú időbe telik, mire a gazdaság teljesen helyreáll.

A vásárlási szokások is drasztikusan megváltoztak: mindössze 7 százalékuk vásárol ugyanolyan mértékben, mint a válság előtt. Az emberek 10-ből 9 esetben visszafogták a költekezést az emelkedő infláció miatt. Különösen ez a tendencia érzékelhető a nők és az idősebb korosztály esetében.

A felmérés résztvevőinek 19 százaléka már a legalapvetőbb szükségletek finanszírozásával is nehézségekbe ütközik, míg további 28 százalékuk csak a legnélkülözhetetlen dolgokat vásárolja meg.

A felmérésből az is kiderült, hogy egyre kevesebben járnak boltba. A megkérdezettek negyede inkább ritkábban vásárol, hogy ne essen kísértésbe. 20 százalékuk pedig inkább várja az akciókat és leértékeléseket, valamint tanácsot kér, mielőtt anyagi döntést hozna.

A válaszadók 31 százaléka arról számolt be, hogy már örül, ha megvan a mindennapi betevője, és más egyéb célja nincs. Azok, akiknek még van más céljuk, elsősorban elkerülhetetlen nagyobb kiadásokra költenek, például karácsonyi ajándékokra.

A hosszú távú célok eléréséhez a legtöbben spórolással és akciók figyelésével próbálkoznak. Csak a válaszadók 8 százaléka tervez hitelfelvételt ezek miatt.

via blikk.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük