Matrend

cropped matrend magazin.png

Kanada több tartományában már gyakran előfordul, hogy a rendőrség azonnal lefoglalja azoknak az autóit, akik súlyosan túllépik a sebességhatárokat. Brit Columbia nyugati tartományában például már az első alkalommal is megtörténhet, hogy az autót hét napra elvontatják, ha valaki 40 kilométer per órás sebességtúllépést követ el. Ha ugyanezen a területen két év alatt újra hasonló szabályszegést követnek el, akkor már 30 napra is lefoglalhatják a járművet. Ha pedig a következő alkalommal ismételten megsértik a szabályokat, már 60 napra is elkobozhatják a járművet. Az elvontatás és tárolás költségeit a tulajdonosnak kell állnia, még akkor is, ha éppen ő nem vezette a járművet.

Ontario keleti tartományában az esetek még szigorúbbak. Itt azonnal 14 napra is lefoglalhatják a rendőrök az autót, ha a sebességhatárt súlyosan túllépik, és még a jogosítványt is 30 napra felfüggeszthetik. Vádemelés esetén akár kétezer dolláros (több mint félmillió forintos) pénzbüntetésre is számíthatnak a gyorshajtók, emellett akár fél éves börtönbüntetésre és legalább egy éves jogosítvány-felfüggesztésre is. A lefoglalás költségeit Ontarióban is a tulajdonosnak kell állnia, függetlenül attól, hogy ő vezette-e az autót.

Egy Facebookon terjedő videó is bemutatja, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban. A felvételen látható, ahogy a rendőrök megállítanak egy fiatalt, aki apja BMW-jével 160 km/h-val száguldott. A videó végén pedig a sofőr áll a járdán, és nézi, ahogy az autószállító elviszi a BMW-t.

Az amerikai Virginia államban is szigorúan büntetik a gyorshajtást. Itt már 32 km/h sebességtúllépéstől automatikusan közúti veszélyeztetésnek minősül a gyorshajtás, és ezért bűncselekménynek számít. Ennek súlyos következményei lehetnek, akár egy évig tartó börtönbüntetés is kiszabható. Virginia megyéinek egy részében pedig már 32 km/h sebességtúllépéstől minden egyes km/h sebességtúllépésért egy napig tartó elzárás jár.

Ezen államokban tehát komoly büntetések várják a gyorshajtókat, míg Magyarországon az új büntetési sávokkal is csak közelítjük az uniós átlagot.

via rtl.hu nyomán / illusztráció

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük