Matrend

cropped matrend magazin.png

Nagyszabású változások történtek Csehország közúti közlekedési törvényében.

Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a magánszemélyek már 17 éves koruktól szerezzenek tanulói vezetői engedélyt, és az autósiskolai képzés is már 15 éves és 6 hónapos kortól elindulhat. A fiatal sofőröknek 18 éves korukig csak tapasztalt sofőr-mentor felügyelete mellett van engedélyük vezetni, és szabálysértés esetén a mentor kapja a büntetést is – írja a kreszvaltozas.hu.

A 25 km/órát meghaladó végsebességű vagy 25 kg-nál nagyobb tömegű, 14 km/órát meghaladó sebességű elektromos robogók üzemeltetőinek mostantól kötelező biztosítást kell kötniük.

  1. január elsejétől a sofőröknek nem kell mindenkor maguknál tartaniuk a vezetői engedélyt vagy a jármű forgalmi engedélyét. Az ellenőrzésekhez elegendő egy érvényes személyi igazolvány felmutatása.

Az autópályákon a megengedett sebesség 2024. január elsejétől emelkedik 150 km/órára a korábbi 130 km/óráról az erre alkalmas és biztonságosnak ítélt szakaszokon. A közlekedési tárca szerint jelenleg három ilyen szakaszt terveznek üzembe helyezni két éven belül.

A vezetés közbeni telefonálás büntetését jelentősen emelték. 2024-től a kézben tartott mobiltelefon használatáért 2500-3500 korona (40-55 ezer forint) bírság és 4 büntetőpont jár.

A közlekedési büntetőpontrendszer egyszerűsödött, mostantól öt helyett csak három szint lesz. A közlekedési szabálysértéseket súlyosságuk alapján két, négy vagy hat ponttal büntetik. Az enyhébb szabálysértések, például a helytelen parkolás kevesebb büntetést vonnak maguk után, míg a súlyosabb szabálysértések, mint például az ittas vezetés vagy a jelentős sebességtúllépés, nagyobb büntetést vonnak maga után. Ha egy sofőr két súlyos vagy három közepesen súlyos szabálysértést követ el, elveszítheti a vezetői engedélyét.

via infostart.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük