Matrend

cropped matrend magazin.png

Az alvászavarok széles körű problémákat okozhatnak, és egyesek számára az éjjel 3 és 4 óra közötti rendszeres felébredés különösen zavaró lehet. Dr. Greg Murray, az ausztrál Swinburne Műszaki Egyetem Mentális Egészségügyi Központjának igazgatója magyarázatot adott erre a jelenségre.

A statisztikák alapján az alvászavarban szenvedők körülbelül harmada ébred fel éjjel 3-4 óra között, és nehezen talál vissza alvásba. A stressz és a szorongás szerepe itt hangsúlyos lehet, különösen a koronavírus-pandémia idején.

Dr. Murray szerint a stressz nem feltétlenül okozza magát az ébredést, de tudatosítja az alvás megszakadását, és megnehezíti a visszaalvást. Az alvás természetes folyamat, és gyakran előfordul, hogy az emberek többször is felébrednek éjszaka. A stressz és a szorongás azonban fokozhatja ezt a tudatos felébredést és megnehezítheti az újbóli elalvást.

Az alvászavarokhoz hozzájárulhatnak más környezeti tényezők is, például rossz beltéri levegő vagy nem megfelelő matrac. Ezen túlmenően az alvási ciklusunk is szerepet játszhat abban, hogy miért ébredünk fel ugyanabban az időszakban éjszaka. Az éjszakai alvás során különböző alvási szakaszokon megyünk keresztül, és ha mindig ugyanabban az időpontban fekszünk le, könnyebben eshetünk abba az alvásfázisba, amelyből könnyebben felébredhetünk.

Az éjszakai felébredések gyakran az éjszaka második felében, a REM alvásfázisban történnek, amely a felületes alvás, és ebben az időszakban könnyebben ébredhetünk fel rossz álmok vagy más külső tényezők miatt. A stressz kezelése, az alvási környezet javítása és az alvási szokások megváltoztatása segíthet enyhíteni az éjszakai felébredések problémáját.

via hazipraktikak.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük