Matrend

cropped matrend magazin.png

Az üzemanyagok drágulása az elmúlt időszakban kihat a régióban is, ráadásul Ukrajna és Horvátország emelte a tranzitdíjakat. Ennek következtében a hazai töltőállomásokon magasabb áron kínálják az üzemanyagot.

A drágulást részben az orosz importolaj tranzitdíjának emelkedése okozta Ukrajnában. Ez az esemény jelentős mértékben hozzájárult a magyar infláció augusztusi növekedéséhez, mivel az üzemanyag jelentős részt képvisel a fogyasztói kosárban, amelyből a pénzromlás mértéke számítódik.

Az árak várhatóan a következők szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 655 Ft/liter
  • Gázolaj: 676 Ft/liter

Az üzemanyagárak alakulásában szerepet játszanak a nyersolaj árak és a különféle adótételek. Emellett a finomított termékek árváltozása, a logisztikai költségek és az üzemanyagra vonatkozó adók is befolyásolják az árakat.

A jövedéki adó az egyik legnagyobb tétel, amely jelenleg 120 forint benzin esetén, és 110,35 forint gázolaj esetén literenként. Ez az adóemelés jövőre további növekedést hoz.

A kőolaj-készletezési díj 4 forint literenként, amit a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség kap, és a biztonsági készletre fordítanak. Az általános forgalmi adó is hozzáadódik a nettó árhoz, ami 27 százaléka.

Ezek a tételek összesen nagyjából 150 forint adótartalmat jelentenek, amely a jövedéki adó emelésével 200 forinthoz közelíthet jövőre. A kiskereskedők a nagykereskedelmi árhoz képest határozzák meg az áraikat.

via blikk.hu nyomán /illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük