Matrend

cropped matrend magazin.png

Egy békési vállalkozó számlájáról közel 20 millió forintot sikerült eltulajdonítani idegeneknek, akik magukat banki ügyintézőknek kiadva hívták fel telefonon. A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a férfi éppen egy boltban vásárolt, amikor telefonhívást kapott, és a hívó azonnal banki ügyintézőnek adta ki magát. Átváltozva banki alkalmazottnak, a csaló azt állította, hogy valaki pénzt szeretne levenni a cég számlájáról, és sürgősen zárolni kell azt. Ehhez azonban az ügyfél közreműködésére volt szükség.

A vállalkozó személyes adatait kérte az idegen, majd a telefonjára olyan kódok érkeztek, amelyeket a támadó kérésére beolvasott. Másfél óra elteltével újabb hívás érkezett, de ezúttal egy másik hang jelentkezett, és a férfi figyelmét arra hívta, hogy jogosulatlanul próbáltak pénzt levenni a számlájáról. A vállalkozó köszönetét fejezte ki a felvilágosításért, mondván, hogy már egy másik ügyintéző is tájékoztatta.

A cégvezető részleteket kért az esetről, és kiderült, hogy külföldről 2,5 millió forintot akartak levenni a számlájáról. Másnap reggel, amikor a vállalkozó személyesen felkereste a bankot, észlelte, hogy nincs pénz a számláján, és összesen 18 millió 800 ezer forintot utaltak el róla két részletben.

A rendőrség nyomozása során két szabolcsi férfit azonosítottak, akik a békési vállalkozót hívták fel. Az egyiküket már január 16-án, lakóhelyén elfogták, lefoglalták a laptopját, táblagépét és mobiltelefonjait. Az élettársa bankszámláját zárolták, amire pénzt utaltak, és elkobozták a vagyonaikat, beleértve a 2 millió forintot, két autót és körülbelül 1 millió forint értékű arany ékszereket.

A 33 éves férfit csalás és pénzmosás vádjával őrizetbe vették, míg a társát még keresik. A gyanú szerint ugyanezzel a módszerrel megkárosítottak egy paksi férfit is, akiről 1 millió 200 ezer forintot utaltak el a számlájáról. A rendőrség figyelmeztet, hogy a kiberbűnözők kifejezetten a cégeket, egyesületeket, civil és egyházi szervezeteket, valamint az önkormányzatokat is célpontnak választják.

via 24.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük