Matrend

cropped matrend magazin.png

Egyre több fiatal fogyasztja ezeket a serkentőket, azonban milyen áron? Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese felhívta a figyelmet erre, és egy videóban javasolták, hogy tiltsák be az 18 év alattiak számára az energiaitalok fogyasztását.

Az energiaitalok pontosan milyenek?

Az energiaitalok olyan italok, amelyek energiatartalma meghaladja a 34 kcal/100 ml mennyiséget, koffeintartalmuk pedig meghaladja a 30mg/100ml mennyiséget. Emellett vitaminokat és energetizáló összetevőket is tartalmaznak – ezt határozza meg a Magyar Energiaital Szövetség.

Az Energiaital Szövetség szerint a gyerekek pontosan tízszer több kólát isznak, mint energiaitalt. Mindazonáltal a koffeintartalmú italok, legyenek azok energiaitalok vagy kólák, nem ajánlottak gyermekeknek. Ha a gyermekvédelem valóban a cél, akkor minden koffeines italra ugyanazoknak a szabályoknak kellene vonatkozniuk. Az energiaitalokat eredetileg egészséges felnőttek számára fejlesztették ki, hogy gyors energiát és éberséget biztosítsanak, miközben vitaminokkal is gazdagítanak. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal szerint egy egészséges felnőtt naponta akár öt, 250 ml-es energiaitalt is fogyaszthat anélkül, hogy egészségügyi problémákat okozna.

Az energiaital túlzott fogyasztása jellemzően kézremegéshez, esetleg fokozott feszültséghez vezethet, de gyomorpanaszok is előfordulhatnak. Ezek általában néhány óra alatt elmúlnak, ahogy a szervezet megszabadul a koffeintől. Ritkábban jelentkeznek mellkasi problémák, mint a heves szívdobogás-érzés, mellkasi szorítás vagy nehéz légzés, és az eszméletvesztés már súlyosabb mérgezésre utalhat. Ha fiataloknak mindenképpen serkentőt kell fogyasztaniuk, akkor sokkal inkább javasolná az orvos a jó minőségű, cukormentes teát. Az első körben inkább szélesebb körű felvilágosításra lenne szükség, mivel sok fiatal gyakran úgy fogyasztja ezeket, mint üdítőitalt, és nincs tisztában a káros hatásokkal. A magas koffein- és cukortartalom növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint szívritmuszavarokat is okozhat.

via blikk.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük