Matrend

cropped matrend magazin.png

Az év 2022 tavaszától kezdve jelentős árnövekedés tapasztalható a vágósertések esetében. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a vágósertés termelői ára körülbelül 900 forint, ami a háború előtti árak kétszerese. 2022 februárjától augusztusig azonban már 1700 forintért lehetett sertéscombot vásárolni a kiskereskedőknél, szemben a tavalyi februári 900 forintos árral.

A jelenlegi átlagos sertéscombár a boltokban 1600 forint kilónként, de becslések szerint Raskó György agrárközgazdász szerint a fogyasztók számára a sertéscomb ára akár 30-40 százalékkal is magasabb lehet a kötelező akciók nélkül az árstop kivezetése óta.

Az élősertés-piaci folyamatok nagyrészt uniós eredetűek, és a magyar árak jellemzően a német árakhoz kötődnek. Az EU piacon az állomány csökkenése jellemző, ami a kedvezőtlen piaci viszonyoknak tudható be az elmúlt években. A magyar adatok is hasonló tendenciát mutatnak, hiszen a sertéslétszám 6 százalékkal csökkent az elmúlt másfél-két évben. Az állománycsökkenésből adódóan erős áremelkedés következett be az élősertés-piacon, ami segítette a sertéstenyésztőket, de a magasabb árak végül megjelentek a fogyasztói árakban is, habár ez a folyamat még nem zárult le teljesen. A jelenlegi adatok szerint a sertéscomb átlagára például augusztusban 1769 Ft.

via 168.hu nyomán /illusztráció Wikimedia

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük