Matrend

cropped matrend magazin.png

Az elektronikus közlekedési vizsgajelentkezési rendszer bevezetésére került sor, ami egy fejlesztés eredményeként jött létre, 1,8 milliárd forintos európai uniós vissza nem térítendő támogatással. A rendszer egyszerűsíti és felgyorsítja a jogosítvány megszerzését, lehetőséget teremt a képzőszerveknek a tanulók magas szintű tájékoztatására és oktatására is.

Az online vizsgajelentkezés csökkenti a képzőszervek adminisztratív terheit, megszünteti az ügyfélszolgálatokon történő sorban állást és a papíralapú ügyintézést. A vizsgadíjak befizetése is egyszerűsödött, most már számítógépről és okostelefonról is elvégezhető.

A tanulók mostantól ügyfélkapun keresztül is elindíthatják jelentkezésüket a gépjárművezetői képzésre, ahol megválaszthatják a preferált autósiskolát. Emellett a vizsgázók országszerte bárhonnan jelentkezhetnek a meghirdetett vizsgaidőpontok közül. Sikertelen számítógépes elméleti vizsga esetén a tanuló önállóan foglalhat új vizsgaidőpontot a Vizsgaközpont ügyfélszolgálatain.

Évente Magyarországon több mint félmillió közlekedési vizsgaeseményt regisztrálnak, ebből közel 400 ezer a ‘B’ kategóriás vezetői engedély megszerzésére irányul. Emellett 60-70 ezer alkalommal már dolgozó vagy leendő hivatásos járművezetők adnak számot a tudásukról.

A projekt keretében elkészült az uton.kti.hu weboldal is, amely információkkal szolgál a járművek műszaki vizsgálatairól; a rendszer adatbázisokkal segíti a gépkocsivásárlást és -értékesítést. A projektet az Építési és Közlekedési Minisztérium koordinálta, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség is részt vett a megvalósításban.

via blikk.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük