Matrend

cropped matrend magazin.png

Novemberben az átlagos nyugdíj összege 216 ezer forintra emelkedhet, és további 82 ezer forintos egyszeri juttatás is járhat az időseknek – állítja egy szakértő.

A pontos emelési mértéket szeptember végén határozza meg a kormány, majd októberben kiadnak erről egy rendeletet. Ez egy január elsejétől visszamenőleges kiegészítő korrekció lesz, tehát az érintettek egy összegben megkapják a jogosult járandóságot.

A nyugdíjtörvény értelmében a kiegészítő nyugdíjemelést a magasabb mértékű inflációhoz kell igazítani. Ha a nyugdíjas-infláció magasabb, mint az általános infláció, akkor azt kell figyelembe venni. Ha ez valóban 19,1 százalék körül alakul, akkor szükség lehet egy 3,6 százalékos emelésre – mondta a szakértő.

Számításai szerint, ha ez a 3,6 százalékos emelés valóra válik, akkor a jelenlegi 208 500 forintos átlagnyugdíj 216 ezer forintra emelkedhet, ráadásul mellé még egy 82 ezer forintos kiegészítést is kaphatnak az érintettek, ami az előző 10 hónapra és a 13. havi nyugdíjra vonatkozik.

A kiegészítő nyugdíjemelés költsége akár elérheti a 200 milliárd forintot is, hiszen egy százalékpont pluszemelés körülbelül 55 milliárd forintba kerül.

via

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük