Matrend

cropped matrend magazin.png

Az új gyógyszeres kezelés kipróbálására rákbeteg gyermekeken került sor, akiknél a készítmény, nevezetesen a blinatumomab vagy röviden blina, lényegesen enyhébb, mégis legalább annyira hatékony, mint a hagyományos kemoterápia. A Great Ormond Street Kórházban, Londonban kezdték meg a klinikai vizsgálatokat, amelyek eddig számos pozitív eredményt hoztak.

Az 11 éves Arthur, aki leukémiával küzd, a blinatumomab kezelés tesztelésének alanya volt. A családja szerint ez a terápia jelentős javulást hozott, mivel a kisfiú sokkal kevésbé érzi magát betegnek, és növekedett az életkedve.

A blina mellett a kemoterápia jelenti az egyetlen alternatívát a kis beteg számára. A szülők nagy örömmel tapasztalták, hogy az új típusú kezelés teljesen más hatást váltott ki, mint a korábbi kemoterápia, amely nagyon legyengítette a gyermeküket.

A blina már engedélyezett rákos felnőttek kezelésére, és a szakértők bíznak abban, hogy hamarosan gyermekeknél is biztonságosan alkalmazható lesz. Az Egyesült Királyságban már mintegy 20 központban alkalmazzák a blinatumomabot B-sejtes akut limfoblasztos leukémiában (B-ALL) szenvedő gyermekeknél.

Ez a gyógyszer egy immunterápia, amely célzottan keresi meg a rákos sejteket, hogy a szervezet saját immunrendszerének felismerése és elpusztítása révén hatékonyan küzdjön ellenük. A kezelés közvetlenül a rákos sejtek ellen irányul, minimalizálva ezzel az egészséges sejtek károsodását, ellentétben a kemoterápiával, ami széles körű sejtelhalást okoz. A gyógyszer folyékony halmazállapotú, egy tasakban található, és egy pumpa szabályozza a véráramba történő adagolás sebességét, ami akár több napig is tarthat.

via index.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük