Matrend

cropped matrend magazin.png

Az immunrendszer és az agy is szenved az alváshiány miatt. A megfelelő pihenés létfontosságú az immunrendszerünk hatékony működéséhez. A T-sejtek, amelyek a limfociták csoportjába tartoznak, kulcsszerepet játszanak az immunrendszer fenntartásában. Feladatuk közé tartozik a vírusok és baktériumok elleni védekezés, a fertőzött sejtek eltávolítása, valamint a tumorsejtek elpusztítása. Kutatások is megerősítik, hogy a rövid alvásidő és a rákos megbetegedések között összefüggés van – állítja Matthew Walker.

A krónikus alváshiány veszélyeztetheti a férfiak hormonszintjét is. Walker egy 2018-as alváskutatásra hivatkozva rámutatott, hogy a kevés alvás negatívan befolyásolhatja a férfiak hormonháztartását. Azok, akik rendszeresen csak négy-öt órát alszanak naponta, kisebb hereket mutathatnak, és alacsonyabb lehet a tesztoszteronszintjük azokhoz képest, akik hét órát alszanak.

Egy másik, 2015-ben publikált tanulmány szerint a cirkadián ritmus zavara glükózintoleranciát és inzulinrezisztenciát okozhat, ami egyfajta állandó gyulladásos állapotot idéz elő a szervezetben.

Ha valaki rendszeresen csak 4-5 órát alszik éjjelente, akkor olyan állapot alakulhat ki nála, amely hasonló a részegséghez. A memória és a kognitív képességek hanyatlása, valamint a koordinációs problémák is gyakran jelentkezhetnek a fáradtság miatt. Ez olyan, mintha valaki 0,1 százalékos véralkoholszinttel próbálna vezetni.

Még ha van is olyan, akinél kevésbé észlelhetőek ezek a problémák, vagy képes kompenzálni megfelelő táplálkozással és más regeneráló tevékenységekkel, a legtöbb embernek szüksége van arra, hogy minden éjszaka minden alvási fázison átmenjen a szervezete. Fontos a mély alvás és az REM-szakasz is.

via divany.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük