Matrend

cropped matrend magazin.png

A legtöbb magyar és nemzetközi étel tartalmaz valamilyen formában hagymát. A zöldségek közül a hagymát a legtöbbet használják a világon, jellemzően aprítva. Tehát minden egyes étel, amelyet elkészítünk, valamilyen módon tartalmaz hagymát, kivéve, ha éppen túrógombóc van a menüben.

De miért csíp a hagyma, és miért könnyezünk, amikor vágjuk? Ez egy összetett kémiai folyamat, amely a hagyma reakciójaként működik, amikor megsértjük a sejteit. A hagyma különböző enzimeket szabadít fel, amelyek reakcióba lépnek a hagymában lévő kénnel. Ennek eredményeként létrejön egy irritáló gáz, amit S-1-propenil-cisztein-szulfoxidnak neveznek. Ez a gáz irritálja a szemet és az orr nyálkahártyáját, ami könnyezést és orrfolyást okoz. Ezen folyamat célja, hogy vízzel kiöblítse az irritáló anyagot a könny és az orrváladék segítségével.

Számtalan ötlet kering az interneten arról, hogyan lehet kivédeni a hagymacsípést. Egyik tanács szerint éles késsel vágjuk meg a hagymát, mivel így kevésbé roncsolódnak a sejtek, és kevésbé csíp. Egy másik hatékony megoldás a kontaktlencse használata, amely védelmet nyújt a szemnek a hagyma csípősségével szemben. Egy másik trükk pedig a hagymavágás közben a szánkban tartott víz, amely segíthet csökkenteni a könnyezést.

Az egyik biztos és egyszerű trükk, hogy vízzel bevizezett konyharuhát vagy papírtörlőt helyezzünk a vágódeszka mellé. A víz azonnal felszívja a hagymából szabaduló irritáló anyagokat, így a szemünkhöz már nem jut belőle, és könnyezés nélkül tudunk hagymát vágni.

via nlc.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük