Matrend

cropped matrend magazin.png

Az Egyesült Államokban egy kutatóintézet, a Pew Research Center által készített felmérés arról számol be, hogy mennyi borravalót szoktak adni az éttermekben az amerikai vendégek. A CNN hírtelevízió beszámolt a kutatás eredményeiről, melyek szerint a majdnem 12 ezer megkérdezett amerikai nagy többsége általában a számla végösszegének 15-20 százalékával szokta megjutalmazni a pincéreket. Az Egyesült Államokban ez a szokás, és a pincérek elvárása, hogy ennyi borravalót kapjanak.

Ez az összeg az európai vendéglátóipari szokásoktól eltér, mivel az európai országokban általában csak 8-10 százalék a borravaló mértéke, bár ez országonként változhat.

A francia gasztrokultúra a vendégek számára egyszerűbbé tételére bevezette azt a gyakorlatot, hogy a számla végösszegéhez hozzáadják a borravalót, mint szervizdíjat. Ezt a módszert néhány magyar étterem is átvette. Érdemes tehát a fizetés előtt megkérdezni a pincért, hogy a számlához tartozik-e már a szervizdíj. Néhány helyen a pincér közölheti, hogy a borravaló benne van a szervizdíjban, vagy esetleg azt a főnök kapja. Kártyás fizetés esetén is érdemes megkérdezni, mivel előfordulhat, hogy a szervizdíjat nem lehet hozzáadni a számlához, és ebben az esetben a kedves vendéget készpénzben várják a borravalóra.

via infostart.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük