Matrend

cropped matrend magazin.png

A kutatók érdeklődésének középpontjában az emberi szervezet reakciója állt, amikor csak fél adagot kapott az emlékeztető oltásból.

A friss mongóliai kutatás szerint a Pfizer vakcina emlékeztető oltásának fél dózisa ugyanolyan hatékony, mint a teljes dózis, ráadásul kevesebb mellékhatással jár – derül ki a Portfolio beszámolójából.

A kutatás eredményeit a The Lancet egészségügyi szaklap tette közzé. A 2022-ben végzett vizsgálatok során azokat az embereket oltották be harmadik dózissal, akik már korábban kétszer is megkapták a Covid-oltást. Az egyik csoport azonban csak fél dózisú emlékeztető oltást kapott, és a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a szervezetük hogyan reagál erre.

A tanulmányból kiderül, hogy azok, akik csak fél dózist kaptak, sokkal kevesebb mellékhatást tapasztaltak, mivel náluk nem jelentkezett fejfájás, rosszullét vagy izomfájdalom.

A fél dózist kapott csoportban az immunrendszer megfelelő válaszát az érintettek 84,7 százaléka mutatta, míg a teljes dózist kapott csoportban ez az arány 86,6 százalék volt. A résztvevők sorsát és szervezetük reakcióit nagyjából egy évig figyelték, és a részletes eredményeket csak a napokban tették közzé. A kísérletben 601-en vettek részt.

via infostart.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük