Matrend

cropped matrend magazin.png

Az egyetemi kutatók által kifejlesztett algoritmus egy személy élettörténete alapján határozza meg, hogy mi vár rá a jövőben.

Sokan kíváncsiak vagyunk a jövőnkre: arra, hogy mi vár ránk, milyen boldog pillanatokban lesz részünk, és talán olyanok is vannak, akik még a saját haláluk időpontját is szeretnék megtudni. Nos, nekik segíthet a dán és amerikai kutatók által kifejlesztett life2vec nevű algoritmus, ami ijesztő pontossággal jósolja meg a jövőt – írja a Pénzcentrum.

A kutatók közel hatmillió ember adatai alapján alkották meg az algoritmust, ami egy chatbot-szerűen működik. A rendszer olyan tényezőket vesz figyelembe, mint a jövedelem, a foglalkozás, a lakóhely, az orvosi előzmények. Ezekből pedig 78%-os pontossággal képes egyénre szabottan megjósolni a jövőt, beleértve az egyes személyek várható halálozási időpontját is.

Sune Lehmann, a rendszer vezető kutatója, a Dán Műszaki Egyetem hálózatokat és komplex rendszereket tanító professzora szerint olyan tényezők, mint a mentális betegségek vagy az alacsony jövedelem, jellemzően megrövidítik az emberek életét, míg a magas jövedelem és a vezető pozíció hosszabb életet ígér. Bár látványos és valóban forradalmi lehetőségről van szó, a kutatók hangsúlyozzák, hogy adatvédelmi aggályok miatt nyilvánosan nem használható a program.

Mint más nagy nyelvi modelleket, például a ChatGPT-t, amelyeket kiterjedt írott műveken képeznek ki, a “life2vec”-t is az emberek életéből származó adatok alapján képezték ki, amelyek adatokban gazdag mondatok sorozataként jelennek meg. Minden egyes információhoz különböző tokeneket rendeltek, és azokat egymáshoz viszonyítva térképezték fel. A modell az egyén személyiségének aspektusait is meg tudja jósolni egy személyiségtesztre adott válaszok előrejelzésével – mondta a kutató, aki hangsúlyozta, hogy fontos lenne közösen gondolkodni az ilyen programok használhatóságának lehetőségéről.

via startlap.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük