Matrend

cropped matrend magazin.png

Ahogy egyre többet tudunk meg arról, hogy a tojás milyen kölcsönhatásban van a koleszterinnel és a krónikus betegségekkel, egyre világosabbá válik, hogy a túl sok tojás fogyasztásával járó kockázat egyénenként eltérő. Az olyan tényezők, mint a genetika, a családi előzmények, a tojás elkészítési módja, az általános étrend, sőt még a lakóhely is befolyásolhatják, hogy naponta hány tojást ehetünk biztonságosan.

Figyelembe kell vennünk azt is, hogy étrendünk a tojáson kívül más élelmiszerekből származó koleszterinmennyiséget is tartalmaz. Ha az étrendünk viszonylag alacsony koleszterintartalmú, akkor több tojást ehetünk. Ha azonban magasabb koleszterintartalmú, az a legjobb, ha korlátozzuk a tojásfogyasztást.

Egy egészséges, normális koleszterinszintű, szívbetegségek kockázati tényezőitől mentes felnőtt számára egyes kutatások szerint napi egy-két tojás biztonságos lehet. Ez még egészséges is lehet, és jótékony hatással lehet a szív egészségére.

Egészségügyi előnyök: A tojás kiváló reggeli-alapanyag. Megfizethető, sokoldalú, kiváló sovány fehérjeforrás, és könnyen elkészíthető. Számos olyan egészségügyi előnnyel is rendelkezik, amelyek túlmutatnak a koleszterintartalmuk körüli vitán.

Nevezetesen a tojás:

  • Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal – különösen kolinnal, szelénnel és B-vitaminokkal.
  • Gazdag antioxidánsokban – az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezet sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodástól és az ezzel összefüggő krónikus betegségektől, mint a szívbetegség és a rák.
  • Laktató és elősegíti a fogyást – magas soványfehérje-tartalmának köszönhetően a tojás laktatóbb lehet, mint a magas szénhidráttartalmú reggelik, például a gabonapelyhek, ami segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, és így kevesebb kalóriát fogyasszunk a nap folyamán.

 

via nlc.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük