Matrend

cropped matrend magazin.png

Elon Musk vállalatának, a Neuralinknek sikerült elvégeznie az első emberi agybeültetést, beültetve az első mikrocsipjét egy páciens agyába. A beavatkozás vasárnap történt, és az első eredmények biztatóak, a páciens jól van és gyógyul – ezt Elon Musk közölte X-profilján, jelentette a Telex.

A Neuralink célja az, hogy olyan emberek, akik bénultak, képesek legyenek a számítógépes kurzort vagy billentyűzetet kizárólag gondolataik segítségével irányítani.

Musk reményei szerint a „Telepátia” nevű termék lehetővé teszi majd olyan emberek számára, akik hasonlóan szenvednek bénulást okozó betegségtől, mint Stephen Hawking, hogy gyorsabban kommunikáljanak – a Sky News számol be róla.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tavaly engedélyezte a vállalatnak, hogy elvégezze az első emberi kísérletet az implantátum tesztelésére, ami jelentős előrelépés volt a technológia fejlesztésében. A Neuralink szeptemberben kapott engedélyt önkéntes résztvevők toborzására a kísérlethez.

A vállalat korábban már sikeresen ültetett be csipet egy majom és egy malac agyába is. A Pager nevű makákó az implantátum segítségével gondolataival irányította a Pong nevű videojátékot.

Az FDA korábban aggódott a csipek lítium-akkumulátorát és a vezetékeket borító agyba jutás miatt, valamint azért, hogy később ki lehet-e szedni az agyból károsodás nélkül.

A Neuralink ellen korábban eljárás indult állatkínzás és egészségügyi előírások megszegése miatt.

Musk korábban azt állította, hogy az agyba ültethető implantátumokkal számos népbetegség, a depressziótól az elhízásig, megoldható lenne, és képesek lehetnének gyógyítani a skizofréniát és az autizmust is. Emellett a telepatikus kommunikációt is reálisnak tartja, és kijelentette, hogy saját gyerekei agyába is hajlandó lenne ilyen csipet ültetni.

via infostart.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük