Matrend

cropped matrend magazin.png

A közlemény szerint azért volt szükség a vízszintemelkedések előrejelzésére és figyelésére, mert a Duna és a Tisza vízrendszerén jelentős mennyiségű csapadék hullott, és ennek változó halmazállapota miatt nagy vízszintemelkedések indultak el a vízgyűjtőkön. Az időjárási előrejelzések alapján azt prognosztizálták, hogy 2013 óta először a Duna vízállása elérheti a budapesti alsó rakpartot is.

A Kárpát-medencében és az Alpokban lehullott csapadék mennyisége 10-70 milliméter közötti volt, és a változékony, gyakran csapadékos és szeles időjárás a hétvégén tovább folytatódott. A prognózis szerint további 10-20 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn pedig 25-30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék várható.

A vasárnaptól kezdődően várható felmelegedés a vízgyűjtőkön, beleértve a 3000 méteres magasságban is, elindíthatja a hóolvadást. Ennek eredményeként árhullámok indulnak el a Dunán és mellékfolyóin, és az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint karácsonyra a Dunán Nagybajcsnál III. árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik. Győr térségében az árhullám már vasárnap elérheti a rakpartot és a csónakházakat is, míg Budapesten a jövő hét közepén a II. fok szintjét megközelítően, az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó.

A Tisza vízrendszerén is hasonlóképpen jelentkeznek árhullámok, és a Sajópüspökinél I. fok feletti tetőzés várható. Emellett a Zagyván és a Tarnán ismét az I. fok feletti vízállások lehetnek, míg a Tiszán a középső szakaszán az I. fok feletti vízállások mellett árhullám vonul le.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a kialakuló árhullámok mértéke, a vegyes halmazállapotú csapadék és a többfelé 0 fok közeli hőmérséklet miatt továbbra is nagyon bizonytalan. A vízügyes szakemberek felkészültek az erők átrendezésére a helyzet alakulásának függvényében.

via infostart.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük