Matrend

cropped matrend magazin.png

Az elmúlt három évtizedben a fiatalok és középkorúak körében diagnosztizált rákos megbetegedések száma drámaian megnőtt, 1990-hez képest 79 százalékkal – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport adatelemzése.

Az Edinburgh-i Egyetem és a kínai Csöcsiang Egyetem kutatói globális szinten vizsgálták az adatokat, kitérve a fiatalabb felnőtteknél a kockázati tényezőkre is.

Az eredmények alapján 1990-ben világszerte mintegy 1,82 millió 50 év alatti daganatos beteg volt, míg 2019-re ez a szám 3,26 millióra emelkedett. A 40-es, 30-as, és ennél fiatalabb korosztályok esetében a növekedés 27 százalékos volt. Évente több mint egymillió 50 év alatti ember veszíti életét a betegségben.

Az emlőrák a leggyakoribb, 100 ezer fős populációban átlagosan 13,7 megbetegedést és 3,5 halálozást okoz. A korai légcső- és prosztatarákos esetek száma a leggyorsabban emelkedett, 1990 és 2019 között 2,28 illetve 2,23 százalékkal. A májrákos esetek száma viszont 2,88 százalékkal csökkent.

2019-ben összesen 1,06 millió 50 év alatti ember halt meg valamilyen rákos megbetegedésben, ez 27 százalékkal több az 1990-es adatokhoz képest. A mellrák után a légcső-, tüdő-, gyomor- és bélrákhoz köthető a legmagasabb halálozási arány. A veserákos és petefészekrákos betegeknél nőtt a halálozási arány leginkább.

A fiatalkori daganatos megbetegedések aránya Észak-Amerikában, Óceániában és Nyugat-Európában növekedett a leginkább, de Kelet-Európában és Közép-Ázsiában is emelkedést mutatott. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban a nőket érinti többé.

A kutatók szerint az okok még nem teljesen világosak, de a genetikán kívül a nem megfelelő táplálkozás, alkohol, dohányzás, mozgásszegény életmód és elhízás is hozzájárulhat. Az egészséges életmódra való ösztönzés csökkentheti az esetszámokat. Prognózisuk szerint 2030-ra a megbetegedések száma 31, a halálozásoké pedig 21 százalékkal nő majd. A legveszélyeztetettebbek a 40-es éveikben járó emberek.

via hvg.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük