Matrend

cropped matrend magazin.png

Az esős és fagyos időjárás miatt újra megszaporodhatnak a kátyúk a magyar utakon, amelyek komoly károkat okozhatnak az autókban. Az autósok kevesen tudják, de ilyen esetekben kártérítési igényt lehet érvényesíteni a fenntartó felé. A Budapest Közút például több mint 3000 kátyút tart nyilván csak a fővárosban.

A kátyúk különböző károkat okozhatnak, beleértve a kerekekben és gumiabroncsokban keletkező sérüléseket, a felfüggesztés és a kormánymű elemek károsodását, valamint a felni sérüléseit. A kátyúba futás gyakran vezet defektekhez és az autó irányíthatóságának elvesztéséhez.

Amennyiben autó sérül a kátyú miatt, érdemes gyűjteni bizonyítékokat, beleértve a kártérítési igényt alátámasztó fotókat, kijelölést az úthibáról, részletes jegyzőkönyvet az autóban keletkezett károkról, valamint árajánlatokat szervizektől. Fontos az is, hogy megőrizzük a sérült alkatrészeket, és rendelkezzünk a legfrissebb műszaki vizsgabizonyítvánnyal.

Az autósoknak tudniuk kell, hogy a kátyúk miatti kártérítési igényeket az illetékes útfenntartó felé lehet benyújtani. A bizonyítási teher az autósra hárul, tehát fontos dokumentálni, hol, mikor és mi történt. A kárigények mellé érdemes csatolni fényképeket, rendőrségi jegyzőkönyvet és a kár összegét igazoló javítási számlát.

Az útkezelők a kárigényeket körültekintően vizsgálják, és a bizonyítékok hiányában könnyen elutasíthatják. Az autósoknak maradniuk kell a helyszínen, gyűjteniük kell bizonyítékokat, és az elutasítás esetén polgári peres eljárásban élhetnek jogorvoslattal.

via penzcentrum.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük