Matrend

cropped matrend magazin.png

Hongkong egészségügyi minisztere, Lo Csung-mau szokatlan módszerrel szeretné elérni, hogy a város dohányzásmentessé váljon.

Azt mondta, hogy aki egy étteremben vagy más nyilvános helyen dohányzik, azt mindenki rosszallóan bámulja, amíg ki nem érnek a rendőrök.

Lo Csung-mau szerint ez a módszer hatékonyabb lesz, mint a szigorú büntetések, mert mélyebbre hat a társadalmi normákba.

A sorbanállással példálózva magyarázta el, hogy miért nem jogszabállyal próbálják meg rendezni a helyzetet. Azt mondta, hogy a buszmegállóknál sincs egy olyan törvény, hogy sorba kell állni, mégis sorbaállnak az emberek, mert meg van ennek a kultúrája.

Lo Csung-mau reméli, hogy a társadalom „egy nemdohányzó kultúrát is fel tud építeni”.

Hongkongban már számos intézkedést tettek a dohányzás elleni küzdelem érdekében. Az éttermekben, a munkahelyeken, a fedett – és néhány szabadtéri – nyilvános helyen nem lehet dohányozni. Aki megszegi a szabályt, annak 1500 hongkongi dollárt, azaz 65 ezer forintot kell fizetnie.

Szerdán egy nyilvános fórumot is tartottak Hongkongban, ahol további ötletek merültek fel még a dohányzás elleni harc részeként, mint hogy bizonyos időpont után születetteknek nem engednék meg soha a dohányvásárlást vagy hogy a dohányra kimért adóját hirtelen vagy fokozatosan emeljék meg 75 százalékkal.

Azt még nem tudni, hogy Lo Csung-mau ötletei sikeresek lesznek-e. De biztosan egy érdekes kísérlet lesz a dohányzás elleni harcban.

via 24.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük