Matrend

cropped matrend magazin.png

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint idén már 22 klímaberendezés okozott lakástüzet. A legtöbb esetben alig egy négyzetméteren égett a légkondicionáló kültéri egysége, de a homlokzati szigetelés megolvadása miatt a járulékos károk is komolyak.

Idén a legnagyobb ilyen jellegű tűz Pomázon történt, negyven négyzetméteren okozott károkat.

A légkondicionálókban keletkezett tüzek általában elektromos meghibásodásra, vagy mechanikai hibára vezethetők vissza. Az évtizedekkel ezelőtt épült társasházakban, panelházakban, családi házakban gyakoriak az alulméretezett elektromos rendszerek. A régen beépített vezetékek átmérője és a kötések nem mindenhol alkalmasak a megemelkedett energiafelhasználás kiszolgálására, és több elektromos gép együttes működése könnyen túlterhelheti a rendszert. Ez hőt termel, a vezetékek pedig annyira felforrósodnak, hogy meggyulladhat rajtuk a szigetelés, a tűz pedig könnyen átterjed a környező tárgyakra.

A katasztrófavédelem ezért arra figyelmeztet, hogy a klímaberendezéseket rendszeresen ellenőriztessük, és ne használjuk őket túlterhelve. Fontos továbbá, hogy a klímaberendezéseket mindig megfelelően telepítsék, és hogy a vezetékek ne legyenek megrongálódva.,

via 24.hu /illusztráció : freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük