Matrend

cropped matrend magazin.png

A Liga Szakszervezetek elnöke arra számít, hogy növekedni fog a munkakeresők száma, és ha nem változtatunk a képzési rendszeren, komolyabb problémák jelentkezhetnek a munkaerőpiacon.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2023 novemberében egyidejűleg nőtt a foglalkoztatottak és a munkakeresők aránya. A munkanélküliek száma 2023 novemberében 207 ezer főre emelkedett, míg a munkanélküliségi ráta 4,2 százalékra nőtt, miközben októberben még csak 202 ezer fő volt a regisztrált álláskeresők száma (4,1 százalékos arányban).

Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője szerint a foglalkoztatottság továbbra is magas, és a munkaerőpiaci feszesség nőtt. A foglalkoztatotti létszám 34 ezerrel nőtt az előző év azonos időszakához képest, de a külföldre ingázók száma is emelkedett. Az álláskeresők száma és az üres állások száma egyidejűleg növekedett, jelezve a munkaerőpiaci feszesség fennmaradását.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint azonban problémát jelent a kereslet és kínálat eltérése a munkaerőpiacon. Az álláskeresők szakmai ismeretei és gyakorlata nem egyezik meg a munkáltatók elvárásaival. Emellett földrajzi szempontok is nehezítik a helyzetet, mivel a munkavállalók kevésbé hajlandók a mobilitásra, és az üres álláshelyek nem mind ott keletkeznek, ahol sok álláskereső él.

A technológiai változások és a digitalizáció miatt megnőtt a középfokú végzettségű, technikummal rendelkező munkavállalók iránti kereslet. Mészáros példát hozott, ahol a technológiai váltás után négy technikusra volt csak szükség, míg korábban háromszáz-négyszáz betanított munkást foglalkoztattak. Ez kihívást jelent a munkaerőpiacon, mivel nehéz megtalálni a megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalókat. A szakszervezeti vezető szerint ezért szükség van a képzési és átképzési rendszer újragondolására, hogy jobban megfeleljen a valós piaci elvárásoknak.

via economyx.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük