Matrend

cropped matrend magazin.png

Vádat emeltek Szász János fia, Szász János és operatőre, T. A. ellen, akik egy ritka műtéti beavatkozásról készült felvételeket szereztek meg és kezeltek részben jogtalanul.

A vádirat szerint a három vádlott együtt utazott egy dél-ázsiai országba 2019 júliusában, hogy részt vegyenek egy ritka sebészeti beavatkozás megfigyelésében, dokumentumfilm készítése céljából. Mindhárman előzetesen vállalták, hogy az operáció során szerzett adatokat bizalmasan kezelik, és az arra jogosultak hozzájárulása nélkül nem hozzák nyilvánosságra.

A műtétet követően két vádlott kicserélte a kórház kamerarendszerének merevlemezét, amelyen a beavatkozásról készült felvételek voltak. Egyikük egy közösségi oldalon megosztotta a merevlemez cseréjéről készített fényképet azzal a kommentárral, hogy ellopták a felvételeket, mert a kórház meg akarta tartani azokat magának.

A harmadik vádlott pedig még a műtét előtt és alatt is készített felvételeket a helyszínen, eredetileg dokumentumfilm készítése céljából. Azonban miután a kapcsolat megromlott a megműtött személyek képviselőivel, akik visszavonták a felvételek felhasználására adott engedélyüket, a vádlott mégis kezelte és továbbította azokat, különböző adathordozókon csoportosítva.

Emellett a vádlott és társa több személy részére olyan képeket küldött, amelyeken a műtéten átesett személyeket az operáció utáni kiszolgáltatott, öntudatlan állapotukban ábrázolta. Ezek a felvételek sértették a képeken szereplő kiskorúak emberi méltóságát.

Az ügyészség az elkövetők ellen információs rendszer vagy adat megsértésének bűntette, tiltott adatszerzés bűntette és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat.

via blikk.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük